Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Чотирьом фінансовим компаніям анульовано ліцензії, чотири кредитні спілки виключено з реєстру

Чотирьом фінансовим компаніям анульовано ліцензії, чотири кредитні спілки виключено з реєстру

Національний банк України анулював ліцензії чотирьом фінансовим компаніям та виключив з реєстру чотири кредитні спілки. 

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 25 листопада 2022 року.

Щодо фінансових компаній

ТОВ “ФК “МАЙНФОРТ” (ЄДРПОУ 44093801) відкликано (анульовано) ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг, а саме: на надання послуг з фінансового лізингу, надання послуг з факторингу, надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту.

ТОВ “ПРОЕКТ-ГАРАНТ” (ЄДРПОУ 42228781) відкликано (анульовано) ліцензію на надання послуг з факторингу.

ТОВ “ФК “СИНЕРГІЯ” (ЄДРПОУ 43940535)  відкликано (анульовано) ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу.

ТОВ “ФІНКЕПІТАЛ ГРУП” (ЄДРПОУ 43539040) відкликано (анульовано) ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу.

Зазначені  фінансові компанії не надали жодної фінансової послуги за відповідними ліцензіями упродовж 12 місяців із дня їх отримання*.

Щодо кредитних спілок

КС “Експрес Кредит” (ЄДРПОУ 36436238), КС “АЖІО” (ЄДРПОУ 21482339), КС “ПОЗИЧКА” (ЄДРПОУ 40024851), КС “Антея” (ЄДРПОУ 37969436) відкликано (анульовано) ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг та виключено з Державного реєстру фінансових установ на підставі їх власних заяв, керуючись особливим порядком під час дії воєнного стану**.

Обсяг активів КС “Експрес Кредит” станом на 1 жовтня 2022 року  становив 3 297,85 тис. грн (0,2% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зобов`язання – 36,12 тис. грн (0,004% від загального обсягу ринку кредитних спілок).

Обсяг активів КС “АЖІО” станом на 1 жовтня 2022 року становив 83 тис. грн (0,0054% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зобов’язання – 2,11 тис. грн (0,00024% від загального обсягу ринку кредитних спілок), у тому числі 2,11 тис. грн – зобов'язання, на які не нараховуються проценти.

Обсяг активів КС “ПОЗИЧКА” станом на 1 жовтня 2022 року становив 2 058,66 тис грн (0,1% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зобов’язання – 16,73 тис. грн, (0,002% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зокрема 16,73 тис. грн – зобов'язання, на які не нараховуються проценти.

Обсяг активів КС “Антея” станом на 1 жовтня 2022 року становив 261,78 тис грн (0,017% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зобов’язання – 5,99 тис. грн, (0,0007% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зокрема 5,99 тис. грн – зобов'язання, на які не нараховуються проценти.

КС “Експрес Кредит” та КС “Антея” мали по дві ліцензії на впровадження діяльності з надання фінансових послуг, а саме: на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, та на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення.

КС “АЖІО” та КС “ПОЗИЧКА” мали по одній ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг, а саме на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту.

Довідково

*Згідно з пунктом 9 частини першої статті 381 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" та підпунктом 6 пункту 519 глави 65 розділу ХІ Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 24 грудня 2021 року  № 153 (зі змінами), Національний банк має право прийняти рішення про анулювання ліцензії, виданої небанківській фінансовій установі або особі, яка не є фінансовою установою, але має право надавати окремі фінансові послуги, зокрема з підстави ненадання небанківською фінансовою установою або особою, яка не є фінансовою установою, але має право надавати окремі фінансові послуги, жодної фінансової послуги протягом року з дня отримання ліцензії.

**Кредитні спілки, які не мають зобов’язань за договорами про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, під час дії воєнного стану мають право звернутися до Національного банку із заявою про відкликання (анулювання) ліцензій та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ.

Особливий порядок відкликання (анулювання) усіх ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ передбачений пунктами 182–188 постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року “Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації”  (зі змінами).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини