Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Дослідницький семінар НБУ: аналіз інфляційних процесів на прикладі Індії від професора Лоуренса Болла (Університет Джонса Гопкінса)

17 травня в рамках циклу заходів до Щорічної дослідницької конференції "Роль центрального банку в забезпеченні економічного розвитку" у Національному банку України відбувся черговий відкритий дослідницький семінар. Запрошеним спікером заходу став Лоуренс Болл, професор з Університету Джонса Гопкінса та науковий співробітник Національного бюро економічних досліджень, який раніше працював запрошеним дослідником та науковим співробітником у багатьох центральних банках, у тому числі Федеральній резервній системі, Банку Японії та Резервному банку Нової Зеландії.

Під час заходу науковець презентував результати дослідження, тема якого є надзвичайно актуальною для України, адже у 2015 році Національний банк перейшов до нового монетарного режиму – інфляційного таргетування. Своє дослідженні Лоуренс Болл присвятив також вивченню динаміки інфляційних процесів – на прикладі Індії.

Презентуючи результати дослідження, професор Болл детально пояснив фундаментальні чинники інфляції, а також представив модель, побудовану на основі кривої Філіпса. Побудована на прикладі даних економіки Індії модель значною мірою описує динаміку базової інфляції в цій країні за останні роки.

Отримані результати аналізу засвідчили, що фактичний рівень споживчої інфляції впливає як на очікуваний рівень загальної інфляції, так і базової. Водночас, доведено, що загальна інфляція є більш волатильною, порівняно з базовою – її коливання є реакцією на значні зміни відносних цін в окремих галузях, переважно в харчовій промисловості та енергетиці.

Дослідник зазначив, що окремі прояви інфляційних процесів в Індії схожі на ті, що відбувалися у країнах з розвиненими економіками у 1970 – 80 роках. При цьому він наголосив, що на відміну від розвинених країн, в яких зобов’язання щодо дотримання інфляційної цілі призводить до "заякорення" інфляційних очікувань та підтримання стабільного рівня інфляції, в Індії це може негативно вплинути на обсяги виробництва.

Професор Болл зауважив, що темою наступного його дослідження може стати саме пошук відповіді на запитання – чи зміниться інфляційна динаміка за нового режиму монетарної політики Резервного банку Індії?

Під час наукової дискусії учасники семінару активно обговорювали доцільність використання класичної кривої Філіпса для опису інфляційних процесів в Україні з урахуванням відкритості економіки. Також учасники торкнулися питання оцінювання рівня втрат у країнах з високою інфляцією.

Професор Болл розкрив своє бачення щодо інфляційних цілей, прийнятних для малої відкритої економіки, та заходів монетарної політики, які сприятимуть їх досягненню.

Результати дослідження, презентованого професором Боллом, викладено у колективній науковій статті Лоуренса Болла у співавторстві з Ануш Чарі (Anusha Chari) та Прачі Мішра (Prachi Mishra).

Ознайомитись з матеріалами дослідження англійською мовою можна за посиланням.

Відеозапис семінару можна переглянути за посиланням.

Для участі в наступних семінарах запрошуємо потенційних доповідачів із презентаціями результатів своїх досліджень. Для розгляду пропозиції необхідно надіслати матеріали (презентацію та/або статтю, резюме автора та бажану дату проведення презентації) до відділу досліджень Департаменту монетарної політики та економічного аналізу за такою електронною адресою: [email protected]

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини