Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Двом небанківським установам анульовано ліцензії, десять – виключено з  Державного реєстру фінансових установ

Двом небанківським установам анульовано ліцензії, десять – виключено з Державного реєстру фінансових установ

Національний банк України анулював ліцензії двом небанківським фінансовим установам та десять – виключив із Державного реєстру фінансових установ.

Щодо анулювання ліцензій

Національний банк відкликав (анулював) ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг КС "ОЩАДНА КАСА" (ЄДРПОУ 35332686) та КС "НІКА ПЛЮС" (ЄДРПОУ 35940070) на підставі їх власних заяв, керуючись особливим порядком під час дії воєнного стану.

КС "ОЩАДНА КАСА" та КС "НІКА ПЛЮС" мали по дві ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг, а саме: на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, та на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення.

Обсяг активів КС "ОЩАДНА КАСА" станом на 01 липня 2023 року становив 2 986 тис. грн (0,21% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зобов’язання – 402 тис. грн, у тому числі 

402 тис. грн зобов’язання, на які не нараховуються проценти (0,055% від загального обсягу ринку кредитних спілок).

Обсяг активів КС "НІКА ПЛЮС" станом на 01 липня 2023 року становив 915 тис. грн (0,066% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зобов’язання – 46 тис. грн, у тому числі 

46 тис. грн зобов’язання, на які не нараховуються проценти (0,006% від загального обсягу ринку кредитних спілок).

Щодо виключення з Державного реєстру фінансових установ

Із Державного реєстру фінансових установ виключено:

  • КС "ОЩАДНА КАСА"; 
  • КС "НІКА ПЛЮС";
  • ПТ "ЛОМБАРД ТОВ "КЕШ ТА КОМПАНІЯ" ТА ТОВ "ЕКСПРЕС ТА КОМПАНІЯ" (ЄДРПОУ 24801399);
  • ТОВ "АДЕМІО" (ЄДРПОУ 39724744);
  • ТОВ "ФК "СПЕКТР" (ЄДРПОУ 40398859);
  • ТОВ "ФК "ФІНАНС КАПІТАЛ" (ЄДРПОУ 42286546);
  • ТОВ "ФК "СИСТЕМА" (ЄДРПОУ 37453888);
  • ТОВ "ФК "ТАНДЕМ-ФІНАНС" (ЄДРПОУ 39405417);
  • ТОВ "ЕЛЕКТРУМ ПЕЙМЕНТ СІСТЕМ" (ЄДРПОУ 40243180);
  • ТОВ "ЧІНАУ" (ЄДРПОУ 39008887).

КС "ОЩАДНА КАСА" та КС "НІКА ПЛЮС" виключено з Державного реєстру фінансових установ на підставі їх власних заяв, керуючись особливим порядком під час дії воєнного стану.

ПТ "ЛОМБАРД ТОВ "КЕШ ТА КОМПАНІЯ" ТА ТОВ "ЕКСПРЕС ТА КОМПАНІЯ", ТОВ "АДЕМІО", ТОВ "ФК "СПЕКТР" та ТОВ "ФК "ФІНАНС КАПІТАЛ" виключено з Державного реєстру фінансових установ у зв’язку з прийняттям Національним банком рішень про анулювання (відкликання) усіх ліцензій/останньої з наявних у надавачів фінансових послуг ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг. ТОВ "ФК "СИСТЕМА", ТОВ "ФК "ТАНДЕМ-ФІНАНС", ТОВ "ЕЛЕКТРУМ ПЕЙМЕНТ СІСТЕМ" та ТОВ "ЧІНАУ" – у зв’язку з відсутністю протягом трьох місяців поспіль ліцензії/ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 18 серпня 2023 року.

Довідково

Кредитні спілки, які не мають зобов’язань за договорами про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, під час дії воєнного стану мають право звернутися до Національного банку із заявою про відкликання (анулювання) ліцензій та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ.

Особливий порядок відкликання (анулювання) усіх ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ передбачений пунктами 182-188 постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року № 39 "Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації" (зі змінами).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини