Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Фінансова інклюзія, інновації та безготівкові операції в Україні – пріоритети Стратегії розвитку FinTech 2025

Фінансова інклюзія, інновації та безготівкові операції в Україні – пріоритети Стратегії розвитку FinTech 2025

Останні тижні, що супроводжувалися поширенням коронавірусної інфекції та карантином в світі та Україні, наочно демонструють актуальність та необхідність сталого розвитку вітчизняного ринку FinTech. Саме тому Національний банк спільно з учасниками фінансового ринку зосередить свої зусилля над розробкою Стратегії розвитку FinTech 2025.

"FinTech-рішення можуть максимально підвищити якість дистанційних фінансових сервісів та мінімізувати залучення людських ресурсів (та фізичних контактів) для надання таких послуг, що є актуальним у сучасних умовах", – наголосив заступник директора департаменту стратегії та розвитку Національного банку Михайло Відякін

Першим етапом роботи над таким важливим документом як Стратегія розвитку FinTech 2025 стало проведення стратегічної сесії за участю представників фінансового сектору, що відбулася 03 березня цього року*. У форматі брейнсторму представники банків та інших фінансових установ, профільних асоціацій, громадських організацій, компаній бігтеку та технологічних провайдерів зробили аналіз актуального стану та спробували побудувати прогноз перспектив галузі. Це дало можливість якісно опрацювати візію документу та його стратегічні цілі.

Кейт Щеглова, старший проєктний менеджер Національного банку з розробки Fintech-стратегії 2025, розповіла, що проєкт стратегії базується на всебічному вивченні більше 30 передових та найрозвиненіших Fintech-екосистем світу і сучасних підходів до регуляцій ринку фінансових інновацій світовими регуляторами.

 "Наша стратегія передбачає гармонізацію всіх проєктів та ініціатив, від реалізації яких залежатиме динамічний розвиток індустрії Fintech у перспективі наступних п’яти років. Крім того, сьогодні ми розуміємо важливість прискорення цієї роботи. Адже Fintech відіграє важливу інфраструктурну роль під час переходу традиційних фінансів у онлайн", – повідомила вона.

У основу документа закладено чотири базові складові розбудови сучасної Fintech-екосистеми: регуляції і політики, капітал, попит та таланти.

Виходячи з цього, ключовими дієвими елементами стратегії є:

  • розроблення та впровадження концепту повноцінної регуляторної "пісочниці" для швидкого тестування інноваційних проєктів;
  • запуск академічної бази з фокусом на відкритому банкінгу;
  • інтеграція пов’язаних діджитал-проєктів до загальної дорожної карти розбудови сталої Fintech-екосистеми, включаючи запровадження віддаленої ідентифікації та верифікації, імплементацію євродирективи PSD2, вдосконалення питань фінансового моніторингу та KYC-регуляцій, надання можливості здійснення миттєвих платежів із рахунку на рахунок у СЕП у форматі 24/7;
  • створення умов для покращення інвестиційного клімату і розвитку малого та середнього бізнесу;
  • підвищення рівня фінансової обізнаності та залученості (інклюзії) серед населення та бізнесу.

Національний банк наразі узагальнює напрацювання учасників стратегічної сесії. Доопрацьовану версію стратегії, з урахуванням всіх пропозицій фінансової спільноти, буде опубліковано на офіційному сайті регулятора для спільного обговорення.

Важливо зазначити, що розбудова ефективної Fintech-екосистеми є неможливою без злагодженої співпраці усіх заінтересованих державних інституцій. "Розвиток Fintech галузі є одним із ключових елементів Стратегії розвитку фінансового сектору до 2025 року. Ми опрацьовуємо кроссекторальну карту змін до всіх нормативно-правових актів, що вплинуть на успішний розвиток сучасних інноваційних рішень в Україні. Ми рухаємось далі у розвитку фінансового сектору, і добре, що ми можемо робити це навіть у дистанційному форматі разом з усіма його учасниками", – зазначив Михайло Відякін.


* за декілька тижнів до оголошення карантинних заходів в Україні

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини