Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Global Money Week 2023: результати проведення в Україні

Global Money Week 2023: результати проведення в Україні

З 20 березня до 2 квітня в Україні тривала інформаційна кампанія з фінансової обізнаності в межах всесвітнього тижня грошей (Global Money Week), яку проводить міжнародна організація OECD в усьому світі.  

Національний банк вдев’яте підтримав цю ініціативу та став офіційним координатором кампанії в Україні.

Протягом двох тижнів тривали освітні заходи з фінансової грамотності для дошкільнят, учнів та студентів. Ключова тема цьогорічної кампанії – "Плануйте свої гроші, плекайте своє майбутнє".

До проведення заходів в Україні долучилося 655 організацій та закладів. Це майже в 2,5 раза більше порівняно з 2021 роком (у 2022 році кампанія в Україні не проводилася через початок повномасштабного вторгнення росії).

Кількість учасників заходів зросла втричі і становила понад 119 тисяч осіб. 

Також у заходах Global Money Week 2023 взяли участь понад 3 900 педагогів, які підтримали кампанію в своїх навчальних закладах. Для них НБУ підготував:

  • спеціальний лендінг
  • відеоуроки та навчальні матеріали для проведення уроків;
  • конкурси для дошкільнят, учнів та студентів;
  • конкурси для навчальних закладів; 
  • опитування з фінансової грамотності, до якого долучилося більше 5 000 підлітків віком 11–18 років;
  • вебінари та віртуальні екскурсії від експертів НБУ та наших партнерів. 

Крім того, в межах кампанії стартував потужний освітній проєкт – другий набір у Школу фінансової грамотності для педагогів "Талан": https://promo.bank.gov.ua/school-talan/

На навчання записалося більше 4 500 освітян, які бажають підвищити свій рівень фінансових знань та підготуватися до викладання в школі дисципліни "Підприємництво та фінансова грамотність", яку Міністерство освіти і науки України запроваджує у школах з 2025 року. 

Загалом інформаційні та освітні публікації на каналах Національного банку, а також інтернет-ресурсах партнерів та учасників кампанії було переглянуто 1,4 млн раза, що майже в шість разів більше, ніж у 2021 році.

Важливо, що цього року українська команда вперше змагалася за титул чемпіонів Європи в загальноєвропейському змаганні з фінансової грамотності European Money Quiz, фінал якого відбувся 16 травня у Брюсселі.

Україну на змаганнях представляла команда у складі Гліба Губаря та Артема Шуліки під керівництвом вчителя Ірини Романичевої з Гадяцького опорного ліцею імені Лесі Українки Гадяцької міської ради Полтавської області.

"Національний банк не вперше підтримує ініціативу Global Money Week. Цьогорічний масштаб кампанії та відгук усіх учасників підтверджує, що питання фінансової грамотності важливе для громадян України. Що раніше діти почнуть отримувати знання та навички з фінансової грамотності, то зваженіше й обдуманіше вони ставитимуться до власних фінансів у майбутньому. Отже, ми вже зараз закладаємо фундамент для фінансової свободи майбутнього покоління", – зазначила директор Департаменту комунікацій Національного банку Юлія Євтушенко.

"Цьогорічне відзначення Всесвітнього тижня грошей в Україні є потужним сигналом про те, що Україна готує молоде покоління до забезпеченого майбутнього. Разом із Національним банком України USAID намагається закласти основу для формування фінансово грамотного споживача, який довіряє фінансовій системі України, знає свої права споживача і здатний досягти фінансового добробуту. Молоде покоління фінансово обізнаних громадян забезпечить економічну стабільність і підзвітність фінансових інституцій України", – зазначив Роберт Бонд, керівник Проєкту USAID "Реформування фінансового сектору".

Довідково

Global Money Week – міжнародна інформаційна кампанія з фінансової обізнаності, спрямована на поглиблення знань дітей і молоді щодо фінансів. У світі Global Money Week святкують з 2012 року. Відтоді до міжнародної ініціативи з фінансової грамотності долучилися понад 170 країн.

Національний банк України як представник України в Міжнародній мережі фінансової освіти Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та член Міжнародної робочої групи Global Money Week при ОЕСР є офіційним координатором заходів Global Money Week 2023 в Україні. Заходи в межах Global Money Week 2023 в Україні проводилися за підтримки Проєкту USAID "Реформування фінансового сектору".

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини