Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Голова Національного банку Андрій Пишний вперше зустрівся із послами країн «Групи семи» та Представництва ЄС в Україні
Голова Національного банку Андрій Пишний вперше зустрівся із послами країн «Групи семи» та Представництва ЄС в Україні (2)
Голова Національного банку Андрій Пишний вперше зустрівся із послами країн «Групи семи» та Представництва ЄС в Україні (3)
Голова Національного банку Андрій Пишний вперше зустрівся із послами країн «Групи семи» та Представництва ЄС в Україні (4)
Голова Національного банку Андрій Пишний вперше зустрівся із послами країн «Групи семи» та Представництва ЄС в Україні (5)

Голова Національного банку Андрій Пишний вперше зустрівся із послами країн «Групи семи» та Представництва ЄС в Україні

28 листопада Голова Національного банку Андрій Пишний разом із членами Правління Національного банку України зустрілися із послами та представниками посольств держав "Групи семи" (G7) та Представництва ЄС в Україні.

Сторони детально обговорили успішне протистояння банківської системи України викликам війни, подальшу фінансову підтримку України, макроекономічну ситуацію та прогрес у співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Приділили увагу новій структурі Національного банку та вдосконаленню розподілу повноважень між членами Правління. Зокрема, створенню нової вертикалі "Фінансова стабільність", що підпорядковується першому заступникові Голови Національного банку Катерині Рожковій. Також Голова НБУ представив нового члена Правління, що посилив команду Національного банку, – Дмитра Олійника, який відповідає за вертикаль "Пруденційний нагляд".

Українська сторона наголосила, що, попри війну та енергетичний блекаут, банківська система продовжує зберігати стійкість і стабільність: СЕП та інформаційні системи Національного банку продовжують працювати, платіжні картки обслуговуються, безготівкові розрахунки здійснюються у штатному режимі, забезпечується доступ громадян до власних коштів.

"Сьогодні одне з питань, на якому ми сконцентровані, – це забезпечення безперервності роботи банків, зважаючи на енергетичний терор, який вчиняє рф. Нещодавні ракетні атаки призвели до тимчасового блекауту, але жодних системних збоїв у роботі банківської системи не було. Це наслідок злагодженої взаємодії нашої команди та системно важливих банків, і ми й надалі посилюємо захист, – прокоментував Андрій Пишний. – Зараз ми працюємо над розробкою проєкту, який умовно називаємо "Банк Незламності", або "Power Banking" – це периметр, побудований на основі щонайменше 1000 банківських відділень, які будуть операційно об’єднані фактично в одну мережу, що працюватиме в умовах надзвичайно критичної ситуації". 

Керівництво НБУ поінформувало послів G7 та ЄС про підсумки роботи Місії МВФ щодо України. Зокрема, про досягнення угоди на рівні персоналу щодо пріоритетів і погодження параметрів політики органів влади України, необхідних для зниження ризиків для стабільності економіки України та формування підґрунтя для економічного відновлення.

"Наша найближча мета – затвердження Моніторингової програми, яка повинна відкрити можливість отримати у 2023 році програму, яка передбачає фінансування. Це стане «зеленим світлом» для консолідації зусиль наших партнерів з підтримки України, що дасть змогу забезпечити фінансування суттєвого дефіциту бюджету у 2023 році", – зазначив Андрій Пишний.

Також Голова НБУ подякував країнам «Групи семи» та ЄС за безпрецедентну підтримку України, насамперед – фінансову, а також за чітку позицію продовжувати таку допомогу, допоки існуватиме необхідність.

Зокрема,  Національний банк розраховує на надходження до кінця цього року нещодавно анонсованих коштів прямої бюджетної підтримки від США через Цільовий фонд Світового банку. Також відзначено ініціативу ЄС щодо нової надзвичайної програми макрофінансової допомоги на 2023 рік вартістю до 18 млрд євро. Обсяг цієї підтримки перевищує всі кошти, які виділялись ЄС Україні за останні вісім років. Ритмічність міжнародної допомоги гарантуватиме забезпечення фінансування державних видатків та підтримку рівня міжнародних резервів.

На завершення Голова НБУ привітав рішення Європейського Парламенту та Парламентської Асамблеї НАТО про визнання росії країною – спонсором тероризму, зазначивши, що прийняте рішення є справедливим, адже така оцінка дає можливість змусити рф сплатити справедливу ціну за неспровоковану війну, яку вона розпочала.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини