Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Інтерв’ю Андрія Пишного The Banker про боротьбу з інфляцією, захист банківської системи від блекауту та ресурси для відновлення економіки

Інтерв’ю Андрія Пишного The Banker про боротьбу з інфляцією, захист банківської системи від блекауту та ресурси для відновлення економіки

Інтерв’ю Голови Національного банку Андрія Пишного міжнародному виданню The Banker про позитивну динаміку макроекономічних показників, багаторівневий проєкт POWER BANKING на випадок блекауту, міцність донорської коаліції та передачу заморожених активів рф на відновлення України.

Енергія незламності: українські банки працюють, попри все.

(переклад українською)

Голова НБУ про те, як Нацбанк допомагає тримати світло ввімкненим, коли росія атакує енергетичну інфраструктуру.

Війна визначає практично все, чим займається сьогодні Голова НБУ Андрій Пишний. Оскільки зима наближається швидко, він уже думає про те, який вплив майбутні атаки росії на енергетичну інфраструктуру України можуть мати на громадян і банківську систему країни.

"Ми готуємося", – каже він, окреслюючи складний план, розроблений центральним банком і урядом, щоб підтримувати роботу банків і забезпечувати платежі і грошовий обіг навіть у разі тривалого відключення електроенергії або втрати зв’язку.

План називається POWER BANKING. Він є каскадною системою рішень і протоколів, яка дає змогу НБУ безперебійно взаємодіяти з банківською системою навіть у разі масштабної атаки.

"Цей проєкт народився, коли росія почала атакувати нашу енергетичну інфраструктуру. Так сталося, що це був мій перший день на посаді Голови центрального банку", – каже пан Пишний, призначений на посаду в жовтні 2022 року після того, як колишній Голова центробанку Кирило Шевченко пішов у відставку за станом здоров’я.

Водночас, як повідомляло FT, вважається, що пан Шевченко втік із країни невдовзі після подання у відставку, коли антикорупційні слідчі пред'явили йому повідомлення про підозру, в якому йшлося про те, що в Укргазбанку сталася афера на 5,6 млн доларів, коли пан Шевченко був там головою правління.

Коли я запитав пана Пишного, який раніше очолював Ощадбанк, про проблеми з корпоративним управлінням та олігархами в українському банківському секторі, він сказав, що цих проблем вже немає. "Банківська система є однією з найбільш прозорих, зрозумілих і ефективних економічних систем в Україні. Фінансова стабільність є одним із завдань Національного банку, і я маю намір виконувати його так само, як забезпечив цінову і курсову стабільність".

Успіх зусиль Нацбанку з відновлення макроекономічної та фінансової стабільності здивував навіть пана Пишного. Він каже, що інфляція знизилася з 26% наприкінці минулого року до 7% цього вересня.

Пан Пишний стверджує, що НБУ зробив усе, що мав зробити, і що результати перевершили всі очікування, в тому числі прогнози партнерів. «Поточний рівень інфляції відрізняється від того, який ми прогнозували», – говорить він, пояснюючи швидке падіння інфляції сукупністю факторів.

Перед тим, як "24 лютого небо над Україною впало" (як висловився пан Пишний), НБУ, як і більшість центральних банків, зосереджувався на таргетуванні інфляції. Але з початком війни "поліпшилися інфляційні та курсові очікування, зросла пропозиція продуктів харчування. На цю тенденцію вплинули й негативні моменти, як-от те, що наразі з України виїхало шість мільйонів українців. Але курсова політика, монетарна політика і наша співпраця з урядом також мали ефект".

Нацбанку довелося запровадити безпрецедентні обмеження і фіксований обмінний курс. "Протягом цього року ми працювали над створенням умов для пом’якшення валютних обмежень і повернення до більш гнучкого валютного курсу, щоб в середньостроковій перспективі відновити таргетування інфляції", – пояснює він.

Також очікується, що більш гнучкий валютний курс дасть змогу створити сприятливіші умови для припливу приватного капіталу й інвестування в Україну. "Але допоки війна триває, жоден приватний капітал не компенсує ті кошти, які ми отримуємо від міжнародного фінансового співтовариства, і поки ми воюємо, нам ця підтримка необхідна", – каже пан Пишний.

У 2023 році НБУ також вдалося уникнути монетарного фінансування дефіциту бюджету завдяки тому, що знову запрацював внутрішній борговий ринок і міжнародна фінансова підтримка була ритмічною і достатньою.

Україна зробить усе для збереження своєї стійкості

Ще дивовижнішим є те, що у країні, яка бореться з наслідками тривалої, важкої війни, економічне зростання прискорюється. У травні цього року МВФ поліпшив свої економічні прогнози щодо України, наразі очікується, що зростання ВВП в цьому році становитиме від 1% до 3%, що вище за попередні прогнози.

Пан Пишний каже, що про економічні результати України неодноразово згадувалося під час засідання четвертого міністерського круглого столу під головуванням МВФ, Світового банку і Міністра фінансів України на щорічних зустрічах у Марракеші. Але, наскільки стійким є економічне зростання України, враховуючи, що війна триває, кінця їй не видно, а експорту основних товарів усе ще загрожує російська блокада в Чорному морі?

"Україна робить і робитиме все, щоб залишатися стійкою, стабільною та фінансово сильною, – каже пан Пишний, – але вона потребує ритмічної та достатньої підтримки. Наша стійкість залежить від того, наскільки довгою, жорстокою, кровопролитною і агресивною буде ця війна і наскільки стійкою і стабільною буде фінансова підтримка. Хочу підкреслити одне: український бізнес, люди, НБУ і банківська система продемонстрували надзвичайну стійкість до безпрецедентних потрясінь. Ми дуже цінуємо міжнародну допомогу і підтримку, яка надавалася, надається і, сподіваюся, надаватиметься Україні до нашої Перемоги. Але поки війна не закінчиться і росія продовжуватиме атакувати нашу енергетичну інфраструктуру, логістику, лікарні та школи, існуватимуть ризики руйнівного впливу на економіку та стабільність функціонування всіх сфер життя".

Незважаючи на нарікання в міжнародних колах щодо певних країн, зокрема сумніви щодо непохитності планів США підтримувати Україну, пан Пишний каже, що жодного скорочення фінансової підтримки України наразі не спостерігається. "Звичайно, ми стежимо за ситуацією в країнах-донорах і природним є те, що ми стурбовані", – каже він. "З початку року Україна отримала понад 35 мільярдів доларів фінансової підтримки. Наші потреби до кінця року становлять 45 мільярдів доларів. Ми розраховуємо, що всі ці кошти прийдуть в Україну і всі необхідні рішення буде знайдено".

Пан Пишний упевнений, що 300 мільярдів доларів заморожених західними країнами активів російського центробанку підуть на відновлення України. "Дебати про правові підстави для передавання російських активів Україні тривають, але останнім часом активізувалася дискусія про переведення в Україну доходів, отриманих від російських активів, які залишаються в обігу", – каже він. «Над цим наполегливо працюють українські дипломати та юристи».

У жовтні лідери ЄС схвалили плани використання для допомоги Україні доходів, отриманих від заморожених російських активів, які утримуються Європейським міжнародним центральним депозитарієм цінних паперів Euroclear у Брюсселі. Очікується, що законодавчі пропозиції Європейська комісія подасть у грудні. 

Тим часом НБУ продовжує закликати всі іноземні компанії та банки залишити російський ринок, а Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмивання грошей (FATF) – унести росію до чорного списку. "Ми продовжуватимемо тиснути та робитимемо все можливе, щоб послабити російські можливості продовжувати війну в Україні, зокрема посилити санкційний тиск і домогтися виходу міжнародних компаній з росії", – каже пан Пишний.

Пункти незламності

Коли йдеться про POWER BANKING, – це найкращий захист України Нацбанком від російських атак на енергетичну інфраструктуру. Пан Пишний пояснює, що POWER BANKING складається з кількох рівнів:

"Перший рівень – це НБУ і система протоколів центрального банку, яка дає йому змогу працювати і виконувати свої функції за будь-яких умов. За повної або часткової втрати зв'язку, відсутності транспорту, стабільного зв'язку з персоналом запрацює система сповіщень, перевезення персоналу, обміну повідомленнями. Другий рівень – співпраця і взаємодія між НБУ і банківською системою для забезпечення її функціонування в умовах тотального відключення електроенергії чи відсутності зв’язку".

Після активації POWER BANKING, за рішенням НБУ, щонайменше 35% мережі відділень системно важливих банків в Україні повинні мати змогу працювати в умовах тривалого блекауту або відсутності зв’язку.

Наразі мережа POWER BANKING налічує понад 2360 відділень (це вже понад 50% від загальної кількості банківських відділень). Вони обладнані автономними джерелами електроенергії та зв'язку. Громадяни України знають, які відділення працюють в умовах знеструмлення, тому що їх відповідним чином позначено. "Є карта та інформація, а також взаємодія з місцевою владою".

Крім того, банківський сектор працює в частині пунктів незламності, які відкрилися минулого року у відповідь на регулярні атаки на енергетичну інфраструктуру.

Це місця, куди люди можуть прийти, якщо немає світла чи опалення. Пункти незламності забезпечують базове опалення, їжу, точки для заряджання телефонів і комп’ютерів, а деякі, розташовані в адмінбудівлях, – можливість отримання готівки. "Після активації протоколу POWER BANKING немає значення, клієнтом якого банку ви є, – каже пан Пишний, – ви стаєте клієнтом усієї мережі відділень POWER BANKING. Це загальнонаціональна мережа".

Отже, чи є POWER BANKING результатом, яким пан Пишний пишається найбільше? У відповідь Голова НБУ відзначає інші досягнення. Він каже, що НБУ тісно співпрацює з урядом і поважає його мандат. "Ця співпраця дала змогу нам перезапустити внутрішній борговий ринок, який генерує кошти для покриття потреб. У вересні ми вийшли на стовідсотковий роловер. Важливо, що в цій співпраці ми не тільки досягли вищої продуктивності та ефективності, але й не поставили під сумнів незалежність центрального банку. Незалежність НБУ вважається беззаперечним фактом".

Пан Пишний каже, що питання незалежності та інституційної стійкості НБУ навіть не згадувалися як вимога в меморандумі МВФ, оскільки незалежність НБУ – доконаний факт. Програма розширеного фінансування, узгоджена з МВФ для підтримки економічної та фінансової стабільності, відновлення стійкості боргу та сприяння реформам, що підтримують відновлення України на шляху до вступу в ЄС після закінчення війни, – це теж результат, яким варто пишатися, каже пан Пишний.

"Я задоволений, що нам вдалося досягти цінової та курсової стабільності, а також створити очікування, які дозволяють нам дивитися в майбутнє з надією і впевненістю, незважаючи на війну. Війна триває. Вона визначатиме наші перспективи та майбутнє. Але наші партнери нас підтримують, сподіваюся, що вони підтримуватимуть нас і в майбутньому".

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини