Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коментар Національного банку щодо зміни реального ВВП у 2020 році

Коментар Національного банку щодо зміни реального ВВП у 2020 році

У 2020 році реальний ВВП скоротився на 4% у річному вимірі після зростання на 3,2% у 2019 році. У IV кварталі падіння економіки України сповільнилося до 0,5% р/р. Про це свідчать розгорнуті показники ВВП за IV квартал та в цілому за 2020 рік, опубліковані Державною службою статистики України.

Фактичний показник ВВП практично відповідав оцінці Національного банку, опублікованій в Інфляційному звіті за січень 2021 року (4,4%). Менше падіння економіки у IV кварталі, ніж очікував регулятор, було зумовлене поліпшенням показників низки секторів: будівництва, промисловості, торгівлі тощо в грудні 2020 року.

Основними чинниками падіння ВВП у 2020 році стали карантинні обмеження, запроваджені в Україні та у світі у відповідь на поширення COVID-19, а також зниження внутрішнього попиту, передусім інвестиційного, через пов'язану з пандемією невизначеність.

Водночас українська економіка виявилася більш стійкою до поточної кризи порівняно із попередніми. Коронакриза не супроводжувалася стрімкою девальвацією та інфляцією, а падіння реального ВВП виявилося не таким суттєвим, як очікувалося на початку кризи. Найглибшим було скорочення економіки у ІІ кварталі (на 11,2% р/р) унаслідок жорстких карантинних обмежень. Водночас вже в другому півріччі економіка почала доволі швидко відновлюватися й практично сягнула докризового рівня в IV кварталі 2020 року.

Ключовим фактором падіння ВВП у минулому році було скорочення інвестицій

Упродовж всього року спостерігалося суттєве зменшення валового нагромадження основного капіталу (24,4% р/р) майже в усіх видах діяльності. На скорочення інвестицій вплинуло погіршення ділових очікувань підприємств через поширення захворюваності й невизначеність стосовно розвитку пандемії, а також невирішені питання в сфері альтернативної енергетики. Суттєве зростання капітальних інвестицій продемонстрували лише поштова та кур'єрська діяльність унаслідок розвитку служб доставки та онлайн-торгівлі.

Споживання домогосподарств за підсумками року збільшилося на 1,6%, попри глибоке падіння у ІІ кварталі

Пожвавленню споживчого попиту в другому півріччі 2020 року сприяли пом'якшення карантинних обмежень, відновлення зростання доходів громадян, у тому числі завдяки програмам соціальної підтримки уряду, та переорієнтація на внутрішній туризм. Водночас споживання державного сектору протягом більшої частини 2020 року скорочувалося (в цілому за рік – на 3%). Втім, наприкінці року воно надало підтримку економіці завдяки надолуженню виконання видатків бюджету.

Внесок чистого експорту в зміну ВВП за підсумками року залишився додатнім (2,4 в.п.)

З одного боку, експорт товарів та послуг зменшився на 5,6% через нижчі врожаї 2020 року та посилення конкуренції на окремих зовнішніх ринках, зокрема залізної руди. Скорочення показника стримували рекордний урожай 2019 року, який експортували в першій половині 2020 року, стабільний світовий попит на продовольство та швидке відновлення економіки Китаю.

З іншого боку, падіння імпорту було глибшим (9,6%). Це зумовлювалося слабким споживчим попитом у першому півріччі, а також скороченням інвестиційного попиту та обмеженням закордонного туризму протягом року.

У розрізі видів діяльності у 2020 році погіршилися показники більшості галузей економіки. Доволі жорсткі карантинні обмеження протягом року позначилися на діяльності значної частини секторів послуг. Так, скоротилася валова додана вартість у мистецтві, спорті, розвагах та відпочинку, тимчасовому розміщенні та організації харчування, транспорті, освіті тощо. Звуження зовнішнього попиту та інвестиційної активності зумовило погіршення показників діяльності промисловості та допоміжних секторів. Значний від'ємний внесок у ВВП мало також сільське господарство через нижчі врожаї.

Водночас відновлення споживання домогосподарств у другому півріччі підтримало сферу торгівлі. Поширення можливостей віддаленої роботи та навчання, а також збільшення попиту на стрімінгові послуги та розвиток онлайн-сервісів зумовили покращення показників діяльності в ІТ-секторі. Стійка робота банківської системи та збільшення попиту на страхові послуги підтримали зростання валової доданої вартості у фінансовій та страховій діяльності.

Падіння ВВП також пом'якшила державна підтримка економіки. Нарощення бюджетних витрат на дорожню інфраструктуру, медицину і оборону сприяло покращенню показників діяльності в низці секторів: будівництві, державному управлінні, обороні та охороні здоров’я.

На початку 2021 року відновлення економіки стримуватимуть погіршення епідемічної ситуації та посилення карантинних обмежень як в Україні, так і у світі. Додатковий негативний внесок матимуть несприятливі погодні умови в січні та лютому.

Ці та інші чинники враховуватимуться в оновленому макроекономічному прогнозі Національного банку України. Він буде оприлюднений під час чергового пресбрифінгу з питань монетарної політики 15 квітня 2021 року та опублікований у Інфляційному звіті 22 квітня 2021 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини