Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коментар Національного банку України щодо заяви Групи Raiffeisen Bank International

Коментар Національного банку України щодо заяви Групи Raiffeisen Bank International

Національний банк України відзначає позитивні сигнали в заяві Групи Raiffeisen Bank International (RBI), оголошеній за результатами Загальних зборів 30 березня.  

Зауважимо, що заява не містить чіткого плану з конкретними кроками та строками їх реалізації, однак може свідчити про перехід від пошуку "стратегічних варіантів майбутнього" до готовності банку до реального скорочення ділової активності в росії та реалізації рішень, які призведуть до продажу або виділення чи деконсолідації Райффайзенбанку росія з Групи.

Висловлюємо сподівання, що RBI Group як відповідальний член міжнародної фінансової спільноти вже найближчим часом докладе зусиль для впровадження в життя зазначених ініціатив.

Голова Національного банку звернувся до Наглядової ради RBI перед проведенням Загальних зборів та закликав Групу не зволікати з рішенням щодо виходу банку з рф. Він також звернув увагу на неприйнятність потенційного виходу Райффайзенбанку з рф шляхом обміну активами Райффайзенбанку з підсанкційним Сбєрбанком в Австрії.

Угода, яка дає змогу банку, що належить кремлю, зберегти свої заблоковані підсанкційні активи в Європі та повернути їх до росії, щоб і надалі підтримувати економічну стійкість і здатність росії вести війну з Україною, не витримує жодної критики, не кажучи вже про порушення санкційних обмежень, які, безперечно, вимагатимуть коригування для забезпечення реалізації запропонованого плану.

Райффайзен Банк в Україні як системно важливий банк, який сприяє підтриманню фінансової стабільності в країні в розпал війни, має підтримку НБУ.

Участь банку в розвитку банківського сектору, економічних програмах та гуманітарних проєктах відчутна і важлива.

Національний банк продовжить уважно стежити за діяльністю банків, які мають працюючі дочірні структури в рф, та надалі порушуватиме питання присутності міжнародних банків на російському ринку в комунікації з санкційними регуляторами країн-партнерів.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини