Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коронакриза, шляхи зниження рівня NPL та ризики, пов’язані з судовими провадженнями – що було у фокусі уваги Ради з фінансової стабільності за останній рік

Коронакриза, шляхи зниження рівня NPL та ризики, пов’язані з судовими провадженнями – що було у фокусі уваги Ради з фінансової стабільності за останній рік

Національний банк оприлюднив п’ятий "Звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності" за період з серпня 2019 року по липень 2020 року.

За цей період одним з ключових викликів став вплив пандемії COVID-19 та пов’язаних з нею карантинних заходів, зокрема, на стан виконання бюджету та банківський сектор. Завдяки активній роботі та взаємодії установ, що входять до складу Ради, а також підтримці з боку Міжнародного валютного фонду , інших міжнародних донорів, фіскальні та боргові ризики вдалося мінімізувати, банки залишилися фінансово стійкими.

Традиційно на засіданнях Ради розглядалися поточні ризики та найбільш чутливі для фінансової стабільності питання, зокрема шляхи зниження рівня  непрацюючих кредитів, накопичених на балансах державних банків. Рада схвалила розроблені установами плани, які передбачають скорочення портфелю непрацюючих кредитів у держбанках на 305 млрд грн за три роки. Досягти таких результатів планується за рахунок:

  • списання з балансу проблемних кредитів, зарезервованих на 100% (водночас банки продовжать роботу зі стягнення з боржників);
  • реструктуризації життєздатних кредитів;
  • стягнення заставного майна з подальшою реалізацією;
  • продажу чи переуступки прав вимоги за проблемними портфелями.

Вже наприкінці звітного періоду роботи Ради у порядку денному з’явились питання, пов’язані з ризиками визнання неконституційним Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", що можуть негативно вплинути на  фінансову стабільність. Тому Рада вирішила невідкладно створити робочу групу, яка б підготувала план дій для мінімізації можливих ризиків для фінансової стабільності у разі прийняття Конституційним судом України рішення за відповідним провадженням. До складу робочої групи увійшли представники Національного банку України, Міністерства фінансів України і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Також Рада обговорила шляхи зниження ризиків, які можуть виникнути у разі визнання неконституційним Закону України "Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності".

Довідково

Раду з фінансової стабільності створено у березні 2015 року указом Президента України. До її складу входять Голова Національного банку України, Міністр фінансів України (співголови Ради), Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, директор-розпорядник ФГВФО, заступник Голови Національного банку України, заступник Міністра фінансів України.

Рада є форумом для фахового обговорення ризиків для фінансової стабільності держави.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини