Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Корпоративне та іпотечне кредитування пожвавилося наприкінці року, процентні ставки залишаються історично найнижчими – Огляд банківського сектору

Корпоративне та іпотечне кредитування пожвавилося наприкінці року, процентні ставки залишаються історично найнижчими – Огляд банківського сектору

Банківський сектор у жовтні–грудні зберіг позитивну динаміку залучення коштів бізнесу й населення, відновлення кредитування було стійким у більшості сегментів. Обсяги видачі нових іпотечних кредитів зросли більше як вдвічі порівняно з першим півріччям.

Банки помірно знизили кредитні ставки, водночас відсоткові ставки за депозитами залишалися незмінними, перебуваючи на однознакових рівнях.

Відновлення попиту на банківські послуги сприяло зростанню операційних доходів сектору.

Відрахування банків до резервів за кредитами зросли впродовж року майже вдвічі, проте залишилися помірними відносно кредитного портфеля.

У фокусі уваги залишаються питання належної оцінки банками кредитних ризиків та підвищення операційної ефективності в умовах поступового скорочення процентної маржі. Про це йдеться в черговому "Огляді банківського сектору", опублікованому Національним банком.

Попит на кредити пожвавлюється

Відновлення економічної активності  та подальше зниження кредитних ставок у жовтні–грудні сприяли активізації попиту на кредити з боку бізнесу й населення.

Портфель чистих гривневих корпоративних кредитів продовжив зростати в IV кварталі. Також суттєво активізувалося кредитування на купівлю житла: середньомісячні обсяги нових кредитів більше ніж подвоїлися порівняно як з І півріччям 2020 року, так і з 2019 роком загалом, а темпи його зростання перевищили темпи зростання споживчого кредитування.

Частка непрацюючих кредитів у банківській системі скоротилася впродовж року з 48,4% до 41,0% унаслідок списання з балансів непрацюючих кредитів, найсуттєвіше – державними банками в IV кварталі.

Перебування ставок на однознакових рівнях не стримує зростання депозитної бази

У ІV кварталі тривав приріст депозитів населення та бізнесу в банках, переважно в національній валюті. Загалом за рік гривневі кошти бізнес-клієнтів зросли на 34,5%, валютні – лише на 2,2%.

Драйвером зростання гривневих коштів населення в умовах невизначеності та зниження ставок були вклади на вимогу. Їх частка за рік збільшилася до 55,2%.

Завдяки значному припливу коштів клієнтів у гривні рівень доларизації в IV кварталі знизився на 3,1 в. п. до 38,0%.

У фокусі уваги – якість кредитного портфеля

Прибуток банківського сектору за 2020 рік становив 41,3 млрд грн. Основна причина зниження фінансового результату майже на третину – формування резервів під активні операції.

Водночас темпи зростання чистого процентного та комісійного доходів були найнижчими за останні чотири роки.

Головним викликом для банківського сектору залишається кредитний ризик та потреба в додатковому формуванні резервів.

З метою оцінки якості кредитних портфелів та підвищення стійкості сектору Національний банк проведе оцінку якості активів та стрес-тестування 30 банків. НБУ також продовжить запроваджувати низку змін у банківському регулюванні відповідно до рекомендацій Базеля та норм ЄС.

Довідково

Дані щодо кредитів та депозитів, що публікуються в "Огляді банківського сектору", відрізняються від відповідних даних із підрозділу "Грошово-кредитна статистика", оскільки:

  • містять дані про банки, що були платоспроможними на звітну дату, якщо не вказано інше;
  • охоплюють дані банків з урахуванням їх філій за межами України;
  • містять дані про кошти, розміщені в інших банках-резидентах та нерезидентах;
  • є скоригованими на резерви за активними операціями, якщо не вказано інше;
  • містять дані іменних ощадних (депозитних) сертифікатів, якщо не вказано інше;
  • містять інформацію про клієнтів-нерезидентів.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини