Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Ліцензії семи страховикам анульовані через їхню відмову у проведенні перевірки

Ліцензії семи страховикам анульовані через їхню відмову у проведенні перевірки

Національний банк України за результатами позапланових інспекційних перевірок ухвалив рішення щодо застосування до семи страхових компаній захід впливу у вигляді відкликання (анулювання) всіх ліцензій на провадження діяльності із надання фінансових послуг у сфері страхування.

Відповідні рішення Правління Національного банку ухвалило на засіданні 27 травня 2021 року.

Захід впливу застосовано до: 

  • ТДВ "СК "ЄСГ" (ЄДРПОУ 40344723);
  • ТДВ "СК "АФІНА-АВТО" (ЄДРПОУ 39380534);
  • ПрАТ "СК "ВЕЛС" (ЄДРПОУ 19022263);
  • ТДВ "СК "МЕГА ПОЛІС" (ЄДРПОУ 42369128);
  • ТДВ "СК "ДОМІНАНТ" (ЄДРПОУ 35850814);
  • ТДВ "СК "ЧЕСНО-СТРАХУВАННЯ" (ЄДРПОУ 39989758); 
  • ТДВ "СК "ГЕРМЕС" (ЄДРПОУ 41408223).

 Департамент виїзних перевірок Національного банку упродовж березня цього року здійснив позапланові інспекційні перевірки цих семи страховиків. За результатами перевірок встановлений та зафіксований факт відмови у проведенні перевірки, оскільки уповноважені особи Національного банку не були допущені до здійснення перевірки, а особа, уповноважена представляти інтереси страховика, була відсутньою упродовж першого дня перевірки.

Відмова небанківської фінансової установи у проведенні перевірки, зокрема й через відсутність упродовж першого дня перевірки особи, уповноваженої представляти інтереси фінустанови на час перевірки, є підставою для застосування заходу впливу. А саме – відкликання (анулювання) ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг. Це передбачено вимогами чинного законодавства, зокрема Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг".

Рішення про застосування заходів впливу набувають чинності з дня їхнього ухвалення. З цього моменту вказані страхові компанії втрачають право укладати нові договори страхування та договори страхування, які збільшують зобов'язання щодо раніше укладених договорів страхування. Водночас  відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за вже укладеними на цей момент договорами про надання фінансових послуг.

Довідково

Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг Національного банку 2 квітня 2021 року ухвалив рішення застосувати заходи впливу до шести із семи зазначених вище страховиків, а саме – тимчасово зупинити всі їхні ліцензії. Йдеться про: ТДВ "СК "АФІНА-АВТО", ТДВ "СК "ГЕРМЕС", ТДВ "СК "ДОМІНАНТ", ТДВ "СК "МЕГА ПОЛІС", ТДВ "СК "ЧЕСНО-СТРАХУВАННЯ", ПрАТ "СК "ВЕЛС". 

На початку березня щодо зазначених страховиків Національний банк склав акти про правопорушення за неподання (неповне подання) звітності за 9 місяців 2020 року.

Страховики повинні були усунути порушення, які стали причиною для тимчасового зупинення ліцензій, у строк до 5 травня 2021 року.

Проте станом на дату ухвалення відповідних рішень щодо анулювання ліцензій, страховики не надали інформацію про усунення порушень, які стали причиною для тимчасового зупинення ліцензій.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини