Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви становили 25,1 млрд дол. США за підсумками травня

Міжнародні резерви становили 25,1 млрд дол. США за підсумками травня

Станом на 1 червня 2022 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 25 100,7 млн дол. США. Упродовж травня вони скоротилися на 7% насамперед через продаж валюти на міжбанківському валютному ринку, що частково компенсовано фінансуванням від міжнародних партнерів.

Загалом упродовж травня динаміку міжнародних резервів визначали такі чинники:

  • по-перше, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку.

Центробанк продав на валютному ринку 3 410,6 млн дол. США й викупив до резервів – 56,4 млн дол. США. Значні обсяги продажу валюти зумовлені перевищенням попиту на неї над пропозицією. Так, суттєві витрати на оборонні потреби, на імпорт товарів та послуг, а також для забезпечення розрахунків із міжнародними платіжними системами за витрати громадян із гривневих карток за кордоном перевищували надходження від експорту та від трудових мігрантів;

  • по-друге, операції з управління державним боргом.

Валютні надходження на користь Уряду України становили 1 660,2 млн дол. США. Зокрема, 583,7 млн євро надійшли від Світового банку, а 582,3 млн євро – від Європейського союзу.

Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 144,8 млн дол. США, у тому числі 60,2 млн дол. США спрямовано на обслуговування єврооблігацій України (ОЗДП).

Крім того, Національний банк та уряд сплатили Міжнародному валютному фонду 68,6 млн дол. США;

  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів через зміну ринкової вартості та курсів валют. Минулого місяця їх вартість збільшилася на 63,1 млн дол. США.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця: 

  • не пізніше сьомого дня місяця, наступного за звітним, – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним, – уточнені дані.

Уточнені дані можна переглянути за посиланням.

Довідково

Дані щодо обсягу міжнародних резервів України наведені в еквіваленті до долара США.

Ураховуючи складнощі з прогнозуванням макроекономічних показників через триваючу повномасштабну військову агресію росії на території України, Національний банк тимчасово утримується від публікації інформації щодо покриття резервами майбутнього імпорту.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини