Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви становили 27,5 млрд дол. США за підсумками лютого

Міжнародні резерви становили 27,5 млрд дол. США за підсумками лютого

Станом на 1 березня 2022 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 27 537,9 млн дол. США. За підсумками лютого вони знизилися на 5,3%, однак перевищували рівень резервів, з яким Україна увійшла до коронакризи на початку березня 2020 року (27 млрд дол. США).

Зниження міжнародних резервів зумовлене насамперед виплатами за зовнішніми зобов'язаннями держави в минулому місяці та інтервенціями Національного банку, необхідними для згладжування надмірних коливань на валютному ринку.

Загалом динаміку резервів упродовж лютого визначали такі чинники:

  • по-перше, операції з управління державним боргом.

Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 1,4 млрд дол. США. З цієї суми 781,9 млн дол. США були спрямовані на обслуговування та погашення внутрішніх держоблігацій (ОВДП), 428,4 млн дол. США – на обслуговування та погашення єврооблігацій (ОЗДП), а решта – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. Валютні надходження на користь уряду становили 65 млн дол. США, зокрема 25 млн дол. США – від розміщення ОВДП. 

Крім того, у лютому Національний банк та Уряд України сплатили 199,1 млн дол. США на користь Міжнародного валютного фонду;

  • по-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку.

Після вторгнення російських загарбників на територію України 24 лютого Національний банк запровадив обмеження на валютному ринку для захисту фінансової системи України, її надійного та стабільного функціонування. З 24 до 28 лютого з огляду на діючі обмеження центробанк переважно викуповував валюту в банків. До збройного нападу Росії на Україну ситуація на валютному ринку була волатильною й для згладжування надмірних коливань Національний банк як продавав, так і купував валюту.

Загалом у лютому Національний банк продав на валютному ринку 1,3 млрд дол. США й викупив – 901,2 млн дол. США. Отже, чистий продаж валюти центробанком з резервів у минулому місяці становить 357,8 млн дол. США;

  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). Минулого місяця їх вартість збільшилася на 339,7 млн дол. США.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,8 місяця поточного імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність в іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця: 

  • не пізніше сьомого дня місяця, наступного за звітним, – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним, – уточнені дані.

Уточнені дані можна переглянути за посиланням.

Довідково

Дані щодо обсягу міжнародних резервів України наведено в еквіваленті до долара США.

Поточний імпорт – це імпорт товарів та послуг у січні 2022 року.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини