Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви України на початок осені становили 22 млрд дол. США

Міжнародні резерви України на початок осені становили 22 млрд дол. США

Станом на 01 вересня 2019 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 22 015,0 млн дол. США (в еквіваленті). За місяць вони майже не змінилися завдяки тому, що чиста купівля Національним банком валюти на міжбанківському ринку компенсувала витрати на погашення і обслуговування державного боргу.

Загалом динаміку резервів упродовж місяця визначали такі чинники:

  • по-перше, сприятлива ситуація на валютному ринку, що зберігалася, внаслідок позитивної цінової кон’юнктури для українського експорту, високого врожаю зернових та помірних обсягів імпорту попри послаблення припливу іноземних інвестицій в державні цінні папери.

Ці фактори зумовили перевищення пропозиції валюти над попитом і дали Національному банку змогу поповнити міжнародні резерви на 299,4 млн дол. США. Зокрема, 177,0 млн дол. США було куплено під час здійснення інтервенцій з вибору найкращого курсу та 139,2  млн. дол. США – за єдиним курсом. Водночас для згладжування надмірних коливань у бік послаблення курсу національної валюти упродовж місяця була проведена валютна інтервенція з продажу валюти на суму 16,8 млн дол. США;

  • по-друге, операції з управління державним боргом. Загалом за минулий місяць Уряд і Національний банк сплатили за обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті 257,5 млн дол. США. З цієї суми 89,7 млн дол. США було сплачено за зобов’язаннями перед Міжнародним валютним фондом, 33,7 млн дол. США спрямовано на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП) та 23,0 млн дол. США – на обслуговування облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), решта коштів – на виконання інших зобов’язань перед іноземними кредиторами та міжнародними фінансовими організаціями;
  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). У минулому місяці їхня вартість збільшилася на 132,9 млн дол. США (в еквіваленті).

Станом на 01 вересня 2019 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,5 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність в іноземній валюті складаються та поширюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені.

Уточнені дані можна знайти за посиланням.

 

 

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини