Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви зросли до 25,2 млрд дол. США за підсумками жовтня

Міжнародні резерви зросли до 25,2 млрд дол. США за підсумками жовтня

Станом на 1 листопада 2022 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 25 244,2 млн дол. США. У жовтні вони збільшилися на 5,5% завдяки стійким надходженням від міжнародних партнерів та зменшенню чистого продажу валюти Національним банком.

Загалом упродовж жовтня динаміку міжнародних резервів визначали такі чинники:

по-перше, операції з управління державним боргом

Минулого місяця на валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло 4 161,3 млн дол. США. З них 1 954,7 млн дол. США – від Європейського союзу, 1 283,0 млн дол. США – від Міжнародного валютного фонду, 498,8 млн дол. США – від Світового банку й 424,8 млн дол. США – від розміщення внутрішніх державних облігацій (ОВДП), номінованих у валюті.

Уряд України сплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті 684,1 млн дол США. Зокрема, 561,5 млн дол. США спрямовано на обслуговування та погашення валютних ОВДП, 84,5 млн дол. США – кредиту від Світового банку, а 38,1 млн дол. США – боргу перед іншими міжнародними кредиторами.

Крім того, Україна виплатила Міжнародному валютному фонду 85,1 млн дол. США;

по-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку

Національний банк минулого місяця продав на валютному ринку 2 094,6 млн дол. США та викупив до резервів – 47,7 млн дол. США. Отже, чистий продаж валюти Національним банком у жовтні зменшився до 2 046,9 млн дол. США;

по-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). Минулого місяця їх вартість зменшилася на 33,2 млн дол. США

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,2 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:  

  • не пізніше сьомого дня місяця, наступного за звітним, – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним, – уточнені дані.

Уточнені дані можна переглянути за посиланням.

Довідково

Дані щодо обсягу міжнародних резервів України наведено в еквіваленті до долара США.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини