Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви зросли до 28,1 млрд дол. США за підсумками березня

Міжнародні резерви зросли до 28,1 млрд дол. США за підсумками березня

Станом на 1 квітня 2022 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 28 107,5 млн дол. США. За підсумками березня вони зросли на 2% насамперед завдяки надходженню фінансування від міжнародних партнерів, яке компенсувало продаж валюти Національним банком та платежі з обслуговування державного боргу.

Загалом упродовж березня динаміку резервів визначали такі чинники:

  • по-перше, операції з управління державним боргом

Валютні надходження на користь уряду становили 3 274 млн дол. США. Зокрема, 1 006 млн СПЗ надійшли від МВФ (у межах Інструменту швидкого фінансування, RFI), 639 млн євро – від Європейського інвестиційного банку, 588 млн євро – від Європейського союзу, а також 111 млн дол. США та 312 млн євро – від Світового банку.

Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 283 млн дол. США. З цієї суми 205 млн дол. США спрямовано на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП) та 44 млн дол. США – на обслуговування та погашення внутрішніх держоблігацій (ОВДП), номінованих у валюті.

Крім того, у березні Національний банк та Уряд України сплатили 680 млн дол. США на користь МВФ;

Після вторгнення російських загарбників на територію України з 24 лютого валютний ринок працює в режимі обмежень. Це важливо для захисту стабільності фінансової системи України, її надійного функціонування. З огляду на обмеження більшість операцій на валютному ринку в березні здійснювалися між банками та Національним банком.

Загалом у минулому місяці Національний банк продав на валютному ринку 2 476 млн дол. США й викупив 748 млн дол. США. Отже, чистий продаж валюти центробанком становить 1 728 млн дол. США;

  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). Минулого місяця їх вартість зменшилася на 28 млн дол. США

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця: 

  • не пізніше сьомого дня місяця, наступного за звітним, – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним, – уточнені дані.

Уточнені дані можна переглянути за посиланням.

Довідково

Дані щодо обсягу міжнародних резервів України наведено в еквіваленті до долара США.

Ураховуючи складнощі з прогнозуванням макроекономічних показників через триваючу повномасштабну агресію росії на території України, Національний банк тимчасово утримується від публікації інформації щодо покриття резервами майбутнього імпорту.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини