Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви зросли до 30,5 млрд дол. США за підсумками листопада

Міжнародні резерви зросли до 30,5 млрд дол. США за підсумками листопада

Станом на 1 грудня 2021 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 30 548,5 млн дол. США. У листопаді вони зросли на 3% насамперед завдяки надходженню другого траншу від Міжнародного валютного фонду за програмою stand-by обсягом 500 млн спеціальних прав запозичень (СПЗ).

Динаміку резервів упродовж минулого місяця визначали й інші чинники. Серед них:

  • операції з управління державним боргом.

Валютні надходження на користь уряду становили 493,1 млн дол. США, зокрема 250,0 млн євро від Cargill Financial Services International, Inc. та 167,4 млн євро від розміщення внутрішніх держоблігацій (ОВДП). 

Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 481,7 млн дол. США. З цієї суми 251,3 млн дол. США були спрямовані на обслуговування та погашення ОВДП, 145,2 млн дол. США – на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП), а решта – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті.

Крім того, в листопаді уряд та Національний банк сплатили 64,4 млн дол. США на користь Міжнародного валютного фонду;

Перші тижні листопада пропозиція валюти на міжбанківському валютному ринку переважала попит на неї. Водночас у другій половині місяця ситуація змінилася в зворотному напрямі. З метою згладжування надмірних коливань Національний банк викупив на валютному ринку 1177,8 млн дол. США та продав 792,6 млн дол. США. 

Загалом за підсумками листопада 2021 року обсяги чистої купівлі валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку становили 385,2 млн дол. США;

  • переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). Минулого місяця їх вартість зменшилася на 135,6 млн дол. США.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4 місяців майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені дані.

Уточнені дані можна переглянути за посиланням.

Довідково

Дані щодо обсягу міжнародних резервів України, обсягу платежів з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті, обсягу валютних надходжень на користь уряду, а також щодо зміни вартості фінансових інструментів наведено в еквіваленті до долара США за офіційним курсом Національного банку України на 1 грудня 2021 року. 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини