Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Настрої бізнесу суттєво поліпшилися, практично наблизившись до рівноважного рівня – результати опитування підприємств у лютому

Настрої бізнесу суттєво поліпшилися, практично наблизившись до рівноважного рівня – результати опитування підприємств у лютому

Бізнес у лютому поліпшив оцінки економічного стану своїх підприємств та перспектив діяльності у відповідь на послаблення карантинних заходів. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який розраховує Національний банк на щомісячній основі. Так, за лютий 2021 року він становив 48,8 порівняно з 37,6 у січні. Це найкращий результат із жовтня 2020 року. Втім, очікування підприємств дванадцятий місяць поспіль перебувають на рівні нижче рівноважного значення (50 пунктів).

У лютому підприємства всіх секторів, залучених до щомісячного опитування, поліпшили очікування щодо результатів своєї діяльності.

Підприємства промисловості продемонстрували найкращу динаміку і вперше за останні чотири місяці оптимістично оцінили власні економічні перспективи: у лютому секторальний індекс зріс до 50.3 із 38.6 у січні. Промисловці поліпшили свої очікування щодо обсягів виготовлення продукції й нових замовлень, у тому числі експортних.

Підприємства сфер торгівлі та послуг також суттєво поліпшили оцінки своїх економічних перспектив після завершення січневого локдауну: індекси обох секторів зросли в лютому до позначки 49,0 із січневих 33,3 у торговельних підприємств та 39,7 у підприємств сфери послуг. Поліпшення очікувань щодо обсягів нових замовлень, товарів для продажу та послуг свідчить про відновлення роботи цих секторів.

Найнижчі оцінки залишаються в підприємств будівництва (будівництва житла). Індекс сектора в лютому лише незначно поліпшився – до 35,3 після падіння до 33,1 в січні. Будівельники під впливом сезонного скорочення економічної активності очікують на скорочення обсягів будівництва та нових замовлень з одночасним зростанням вартості послуг підрядників, сировини та матеріалів.

Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі подорожчання сировини і товарів постачальників та поки не очікують на збільшення чисельності своїх працівників. 

Довідково

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 03 лютого до 19 лютого 2021 року. В опитуванні взяли участь 194 підприємства. Серед опитаних підприємств 38,7%  – компанії промисловості,  31,4% – сфери послуг, 25,3% – торгівлі, 4,6% – будівництва. 35,1% респондентів – великі підприємства, 28,4% – середні, 36,6% – малі. 

38,7% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 9,3% – здійснюють лише експортні операції, 18,6% – лише імпортні операції, 33,5% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Результати опитувань відображають лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА) – інструмент оперативної оцінки та відслідковування тенденцій розвитку економіки. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки. 

На основі відповідей респондентів розраховуються щомісячні індекси очікувань ділової активності – секторальні (для кожного сектору економіки) та композитний, що характеризує економічний розвиток країни за місяць. Значення індексу на рівні 50 є нейтральним. Очікування є позитивними, якщо значення індексу перевищує нейтральний рівень.

Детальніше з результатами щомісячного опитування підприємств за лютий 2021 року можна ознайомитися в підрозділі "Щомісячні опитування бізнесу" розділу "Публікації".

Результати наступного опитування (за березень) будуть опубліковані першого робочого дня квітня 2021 року.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини