Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк дотримується принципу незалежної оцінки професійних та ділових якостей кандидатів на керівні посади в АТ "Ощадбанк"

Національний банк дотримується принципу незалежної оцінки професійних та ділових якостей кандидатів на керівні посади в АТ "Ощадбанк"

Національний банк України дотримується принципу незалежної оцінки професійних та ділових якостей кандидатів на керівні посади в АТ "Ощадбанк". Водночас Національний банк застерігає від спроб впливу на процес прийняття відповідних рішень Комітетом з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем НБУ (далі – Комітет), розцінюючи наполегливі рекомендації як прояв тиску на незалежного регулятора. Так, після відмови в погодженні одного з членів правління АТ "Ощадбанк" Національний банк отримав лист від членів наглядової ради банку, в якому кандидат працював раніше, який Національний банк розцінює як спробу вплинути на прийняте регулятором рішення.

Рішення Комітету про погодження або відмову в погодженні кандидатів на керівні посади в банках, у тому числі державних, приймаються на підставі ретельного аналізу інформації про професійний та управлінський досвід кандидатів, з урахуванням результатів особистої співбесіди, розуміння кандидатами цілей, визначених основними напрямами діяльності та стратегією банку, з огляду на функціональні обов’язки кандидата в банку, бізнес-модель банку, його системну важливість та інші фактори.

Національний банк глибоко переконаний, що наглядова рада АТ "Ощадбанк" повинна без інформаційного тиску завершити та подати на розгляд Національного банку кандидатури на посади членів правління банку. Якісне корпоративне управління у цьому системно важливому державному банку є ключовою запорукою його ефективності.

Повноваження Національного банку щодо відмови у погодженні на посади керівників банку (кандидатів на посади керівників банку) визначені статтею 42 Закону України "Про банки і банківську діяльність". Водночас Національний банк відповідно до Основних Базельських принципів банківського нагляду дотримується справедливого і недискримінаційного підходу до погодження керівників як державних, так і комерційних банків, стосовно яких також є випадки непогодження кандидатів на посаду членів правління.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини