Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк обговорив з топменеджерами найбільших українських банків роботу фінансового сектору в умовах повномасштабної війни  в Харкові
Національний банк обговорив з топменеджерами найбільших українських банків роботу фінансового сектору в умовах повномасштабної війни  в Харкові (2)
Національний банк обговорив з топменеджерами найбільших українських банків роботу фінансового сектору в умовах повномасштабної війни  в Харкові (3)
Національний банк обговорив з топменеджерами найбільших українських банків роботу фінансового сектору в умовах повномасштабної війни  в Харкові (4)
Національний банк обговорив з топменеджерами найбільших українських банків роботу фінансового сектору в умовах повномасштабної війни  в Харкові (5)

Національний банк обговорив з топменеджерами найбільших українських банків роботу фінансового сектору в умовах повномасштабної війни в Харкові

Національний банк 21 листопада провів у Харкові виїзну нараду з топменеджерами системно важливих та корпоративних банків. Зустріч була присвячена питанням роботи банківської системи в умовах повномасштабної війни.

З боку Національного банку були присутні Голова НБУ Андрій Пишний та його заступники Юрій Гелетій, Дмитро Олійник, Олексій Шабан. Банківську систему представили топменеджери 12 банків та представники асоціації.

«Символічно, що в День Гідності та Свободи ми зустрілися саме в Харкові. Це героїчне місто надає дуже влучного контексту і настрою для щирого, відвертого, не завжди легкого обговорення непростих питань та завдань, які постають перед банківським сектором під час війни», – зазначив Андрій Пишний, відкриваючи нараду.

Голова Національного банку висловив окрему подяку Ощадбанку та ПриватБанку, відділення яких за лічені дні після звільнення Херсону першими почали обслуговувати його мешканців, і закликав банки бути напоготові до максимально швидкого поновлення роботи на всіх територіях, які звільнятимуть наші мужні воїни від окупації.

Під час наради обговорили економічну ситуацію в країні, яка зараз є найскладнішою за всю історію держави. Війна спричинила значні руйнування фізичної інфраструктури, стрімке падіння економічної активності та масштабну міграцію населення.

Національний банк разом із банками тримають фінансовий фронт країни. Антикризові рішення, ухвалені Національним банком від початку війни, дали змогу зберегти контроль за ситуацією та безперебійну роботу банківського сектору.

Як зазначив Андрій Пишний, рішення Національного банку мають бути підкріплені згуртованими діями всіх учасників фінансового ринку. Тільки злагоджена командна робота здатна  забезпечити утримання макрофінансової стабільності та успішну фінансову оборону нашої країни в умовах війни.

Голова Національного банку та його заступники обговорили з учасниками зустрічі важливі питання для фінансового сектору:

  • перспективи погодження програми МВФ;
  • необхідність забезпечити неемісійне фінансування бюджету;
  • питання розвитку внутрішнього боргового ринку як необхідної передумови отримання достатніх обсягів міжнародного фінансування у 2023 році;
  • підтримання безперебійної роботи банківської системи, зокрема в умовах руйнувань ворогом енергетичної інфраструктури.

Окрему увагу було приділено необхідності активізації участі банків у роботі боргового ринку держави. Захист макроекономічної та курсової стабільності потребує невідкладної та максимальної мобілізації внутрішніх фінансових ресурсів за посилення посередницької ролі банків. Високий рівень ліквідності в банківській системі свідчить про наявність у банків достатнього ресурсу для вкладення в державні боргові цінні папери. Національний банк у межах свого мандату та у конструктивній співпраці з Міністерством фінансів й надалі робитиме внесок для створення привабливих умов для того, щоб банки збільшували свої вкладення в державні боргові цінні папери.

«Наявність спільної консолідованої позиції Національного банку і Міністерства фінансів щодо монетарної і фіскальної політики та розвитку ринку ОВДП дозволить максимально використати внутрішні ресурси для фінансування оборонних та соціальних видатків. Крім того, такі узгоджені дії регуляторів є вкрай важливими для наших міжнародних партнерів під час ухвалення рішень щодо зовнішньої фінансової підтримки України», – наголосив Голова Національного банку.

Учасники зустрічі висловили переконання в необхідності мобілізації та об’єднання спільних зусиль Національного банку і банківської спільноти для збереження макрофінансової та валютної стабільності, відновлення та відбудови економіки.

 

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини