Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк та Clearstream розширюють "лінк", що поєднує українські ринки капіталу з міжнародними фінансовими ринками

Національний банк та Clearstream розширюють "лінк", що поєднує українські ринки капіталу з міжнародними фінансовими ринками

Національний банк України розширює співпрацю з міжнародним центральним депозитарієм цінних паперів Clearstream. Зокрема, досягнуто домовленостей щодо розширення існуючого "лінку" з Clearstream та включення додаткових видів активів до переліку фінансових інструментів, що обслуговуватимуться через нього. 

Завдяки розширенню "лінку" іноземні інвестори матимуть можливість здійснювати не лише операції з державними цінними паперами України, а й з іншими фінансовими інструментами повоєнного відновлення. 

З цією метою Clearstream за сприяння Міністерства фінансів України відкриє рахунок у цінних паперах номінального утримувача в Національному банку України.

За оцінками Національного банку, відповідний крок сприятиме зростанню транскордонних інвестицій, підвищенню ліквідності українських ринків капіталу та підтримає ці ринки насамперед в частині інструментів післявоєнної реконструкції та відновлення зруйнованої інфраструктури та економіки України.

"Як провайдер прозорої та ефективної інфраструктури, якій довіряють, ми розширюємо роботу нашого "лінку" з Україною, щоб посприяти новим міжнародним інвестиційним можливостям. Таке рішення також доводить нашу прихильність до українського ринку та наших надійних партнерів на цьому ринку. Але найважливіше – ми хочемо засвідчити нашу активну підтримку процесу відновлення України", – наголосив Керівник напрямку розвитку глобальних ринків Clearstream Ян Віллемс. 

Голова Національного банку України Андрій Пишний наголосив, що успішне функціонування "лінку" між НБУ та Clearstream упродовж майже чотирьох років свідчить про зацікавленість інвесторів в українських ринках капіталу.

"Зважаючи на очікувані плани повоєнного відновлення України, НБУ радий запропонувати надійне та технологічно готове рішення, яке дасть змогу і надалі розширювати "лінк" та забезпечить доступ клієнтам Clearstream до повоєнних фінансових інструментів. Налагодження подальшої співпраці з Clearstream сприятиме розширенню кола інвесторів та може стати однією з тих рушійних сил, що забезпечать відновлення інфраструктури України", – додав Голова НБУ. 

Юрій Буца, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом України, привітав рішення розширити функціонування "лінку" з Clearstream та відкрити доступ до нових видів активів в Україні. 

"Ми дякуємо нашим партнерам із Clearstream за те, що рішення щодо розширення "лінку" ухвалене в такий непростий для нашої країни час. "Лінк", який вперше запрацював на українському ринку в 2019 році, дав змогу змінити правила гри на вітчизняному ринку державних облігацій та значною мірою сприяв його розвитку. Ми вважаємо, що спрощений доступ міжнародних компаній з управління активами до різноманітних українських інвестиційних продуктів не лише допоможе залучити приватний іноземний капітал до повоєнної реконструкції України, але й підштовхне українські ринки капіталу до подальшого розвитку", – підкреслив Юрій Буца.

Нагадаємо, що у 2019 році Clearstream вийшов на українські ринки капіталу і запустив "лінк" з депозитарієм НБУ. Це дало змогу забезпечити доступ іноземних інвесторів до ринку державних цінних паперів, номінованих у гривні. 

За перші місяці після оголошення про старт проєкту іноземні інвестиції в гривневі ОВДП зросли від майже нуля до 44 млрд грн, а за результатами першого року функціонування "лінку" обсяг іноземних інвестицій у державний борг України сягнув рекордних 129 млрд грн. 

У 2022 році, незважаючи на повномасштабну війну росії проти України, Clearstream безперебійно забезпечував повноцінне функціонування ринку гривневих ОВДП на міжнародних фінансових майданчиках, надаючи надійний доступ до українських фінансових інструментів іноземним інвесторам, а також працюючи над розширенням можливостей "лінку".
 

Довідково

Clearstream – провайдер пост-торговельної інфраструктури на фінансових ринках, що входить до Deutsche Börse Group. 

Він є одним з найбільших міжнародних депозитаріїв у світі, що забезпечує зберігання локальних та міжнародних цінних паперів, а також проводить розрахунки за такими цінними паперами. Clearstream забезпечує доступ до 59 локальних ринків цінних паперів та зберігає активи вартістю 16 трлн євро.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини