Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк відкритий до діалогу з волонтерами та працює над розробленням рішень для врегулювання питань їхньої діяльності

Національний банк відкритий до діалогу з волонтерами та працює над розробленням рішень для врегулювання питань їхньої діяльності

Пріоритет Національного банку України в умовах війни – забезпечення фінансової та курсової стабільності в Україні. Це – необхідне підґрунтя для стійкої роботи економіки та безперебійної роботи усієї фінансової системи країни, що важливо для підтримання обороноздатності нашої держави.

З цією метою Національний банк з початку повномасштабного нападу росії на Україну запровадив валютні обмеження та оновлює їх відповідно до нових викликів для фінансової системи. Заходи захисту на валютному ринку дають змогу утримувати резерви на тих рівнях, які є достатніми для забезпечення курсової та фінансової стабільності.

Ще одним пріоритетом Національного банку в умовах війни є забезпечення діяльності Збройних Сил України. Зокрема, НБУ в перші години війни створив мультивалютний рахунок для збору коштів на потреби захисників України та активно популяризує його як всередині країни, так і за кордоном, а також приділяє значну увагу потребам волонтерського руху.

Так, по-перше, Національний банк забезпечив можливість для юридичних осіб купувати валюту та переказувати її за кордон для придбання товарів військового призначення. До юридичних осіб належать як Благодійні фонди, так і ФОПи, що отримали дозвіл на здійснення зовнішньоекономічної діяльності. Сьогодні кожен громадянин може зареєструвати ФОП через функціонал «Дії».

По-друге, ураховуючи запити волонтерів, з 4 квітня Національний банк дозволив усім громадянам купувати валюту та переказувати її за кордон для купівлі товарів військового призначення. Ліміт на такі операції встановлено в розмірі 400 тис. грн (в еквіваленті) на місяць. Перелік товарів, які можна придбати на цю суму фізичній особі, визначався разом із банками та волонтерами. До нього належать засоби захисту, бронежилети, безпілотні апарати, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каримат, військові аптечки тощо.

Крім того, громадяни й надалі мають змогу купувати товари за кордоном без обмежень, використовуючи валютні платіжні картки українських банків. 

Водночас Національний банк розуміє, що в окремих ситуаціях традиційні шляхи закупівлі товарів військового призначення ускладнилися після введення ліміту для розрахунків за кордоном із гривневих платіжних карток українських банків. Зараз опрацьовуються інструменти для врегулювання таких ситуацій разом із банківською спільнотою, до обговорення яких банки залучатимуть волонтерів. Національний банк відкритий до діалогу і враховує отримані звернення від волонтерів.

Враховуючи тривалий характер війни і потреби в підтримці країни після Перемоги, Національний банк також звертає увагу на можливість волонтерів об’єднуватися у спільноти та реєструвати їх як фонди чи громадські об’єднання волонтерів або ж співпрацювати з уже існуючими й ефективними фондами для здійснення закупівель з їхньою допомогою. Така централізація закупівель має низку переваг, зокрема спільноти:

  • дадуть змогу створити актуальну базу адресних потреб для їх систематизації та об’єднувати їх в пули під час здійснення замовлень та доставки, що може сприяти зниженню витрат як на закупівлю, так і на логістику;
  • сприятимуть спрощенню роботи як з акумуляції коштів, так і зі здійснення оплати. 

Сьогодні в кожного українця одна мета – вигнати російських загарбників з України та  відбудувати її після Перемоги. Кожен бореться на своєму фронті. Національний банк тримає фінансову оборону, щоб, попри руйнування, здійснені державою-терористом, Україна мала змогу уникнути гіперінфляції, руйнівного падіння національної валюти та банківської системи. НБУ робить все можливе, щоб українська економіка та фінансова система безперебійно працювали. Це необхідно для забезпечення загальної оборони країни.

Волонтерський рух, зі свого боку, об’єднав суспільство, створивши дієву мережу громадських ініціатив та об’єднань. Волонтери з перших днів війни взяли на себе вирішення найгостріших та найневідкладніших проблем країни під час війни. Сьогодні українці як ніколи мають бути об’єднаними, допомагати один одному, гідно чинити опір ворогу.

Довідково

Національний банк 21 липня 2022 року вжив додаткових заходів для мінімізації втрати золотовалютних резервів України з метою підтримання стійкості економіки в умовах війни. Зокрема, установив щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнта в одному банку, відкритих у національній валюті.

Відповідне обмеження покликане мінімізувати можливості витрачання дефіцитних валютних ресурсів країни на непріоритетні потреби, серед яких придбання коштовних предметів розкоші тощо, ураховуючи щомісячне зростання витрат на оплату товарів та послуг за кордоном.

Коли фізична особа купує товари за кордоном із гривневої картки, український банк, який випустив цю картку, має компенсувати міжнародній платіжній системі, що обслуговує цю операцію,  еквівалент цієї суми у валюті. Відповідну іноземну валюту банк за гривні купує в Національного банку, який апелює коштами з міжнародних резервів, тому що обсяги надходження валютної виручки в країну поки є недостатніми навіть для забезпечення імпорту. Отже, встановлення ліміту захищатиме міжнародні резерви країни.

 

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини