Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк вітає запуск Розрахунковим центром нового сервісу "валютний своп з центральним контрагентом"

Національний банк вітає запуск Розрахунковим центром нового сервісу "валютний своп з центральним контрагентом"

Національний банк вітає запуск Розрахунковим центром з обслуговування договорів на фінансових ринках (далі – Розрахунковий центр) нової послуги – "валютний своп з центральним контрагентом". Продукт розроблявся у співпраці з НБУ та за активної підтримки учасників ринку.

Починаючи з 22 листопада, банки мають змогу укладати валютні свопи, базовими активами яких є національна валюта (UAH) та іноземна валюта (USD, EUR) на організованих ринках капіталу. Функцію центрального контрагента виконує Розрахунковий центр. Він також здійснює кліринг та розрахунки за такими контрактами.

За оцінками Національного банку, "валютний своп з центральним контрагентом" дає змогу банкам контролювати та хеджувати валютні ризики. Крім того, завдяки впровадженню нового інструменту банки отримали можливість коригувати структуру своїх валютних активів та пасивів й забезпечувати надійне кредитування під заставу ліквідних активів.

"Менеджмент Розрахункового центру бачить позитивну динаміку на ринках капіталу після перезапуску Розрахунковим центром послуги "репо з контролем ризиків" та реагує на запити учасників ринку на впровадження нових продуктів та сервісів із залученням центрального контрагента. Ці ініціативи були передбачені в Стратегії розвитку Розрахункового центру, яка успішно реалізується", – зауважив начальник Управління корпоративних прав та депозитарної діяльності Національного банку, голова наглядової ради Розрахункового центру Андрій Супрун.

Довідково

"Валютний своп з центральним контрагентом" – деривативний контракт грошового ринку, де функцію центрального контрагента виконує Розрахунковий центр. Він контролює гарантійне забезпечення учасників клірингу (створене за рахунок грошових коштів та цінних паперів) та гарантує або виконання зобов’язань за укладеними контрактами, або сплату штрафу добросовісній стороні.

Національний банк України є ключовим акціонером Розрахункового центру (у володінні НБУ – понад 84% акцій РЦ).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини