Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк з 7 квітня впроваджує анонсовані зміни до операційного дизайну монетарної політики для посилення макрофінансової стійкості

Національний банк з 7 квітня впроваджує анонсовані зміни до операційного дизайну монетарної політики для посилення макрофінансової стійкості

Національний банк України, як і анонсувалося, з 7 квітня 2023 року оновлює операційний дизайн монетарної політики з метою посилення ринкових стимулів залучення банками строкових депозитів населення в національній валюті, зниження ризиків для валютного ринку та міжнародних резервів.

Відповідні зміни дадуть змогу захистити заощадження громадян від інфляційного знецінення і забезпечать подальше зниження цінового тиску, а також сприятимуть розвитку культури строкових заощаджень у гривні.

НБУ визначив параметри нового операційного дизайну монетарної політики

Зміни до операційного дизайну передбачають:

  • зниження ставки за депозитними сертифікатами (далі – ДС) овернайт з 23% до 20% річних;
  • запровадження нових лімітованих тримісячних ДС під фіксовану ставку на рівні облікової ставки.

Можливості банків розміщувати кошти в таких тримісячних ДС залежатимуть від обсягів сформованих ними портфелів гривневих депозитів населення з початковим терміном розміщення від трьох місяців, а також від успішності нарощення таких портфелів. Банки матимуть змогу подавати заявки на придбання тримісячних ДС як у НБУ, так і на міжбанківському ринку в межах динамічного ліміту, що складатиметься з двох частин:

  • перша – це 70% від наявного в банку портфеля гривневих депозитів фізичних осіб з початковим строком погашення від трьох місяців станом на дату, що на три робочі дні передує даті придбання тримісячних ДС;
  • друга – помножений на мультиплікатор приріст обсягу такого портфеля гривневих депозитів фізичних осіб, починаючи з 4 квітня 2023 року. Значення мультиплікатора дорівнюватиме "3,0".

Національний банк залишає за собою право періодично переглядати частку портфеля депозитів та мультиплікатор, що беруться до розрахунку максимального обсягу придбання банками тримісячних ДС, з метою тонкого налаштування операційного дизайну. Це дасть змогу забезпечити належні монетарні умови для сталого зниження інфляції, поліпшення інфляційних очікувань та підтримки стійкості валютного ринку.

Водночас параметри операційного дизайну монетарної політики визначатимуться з урахуванням необхідності підтримувати зацікавленість банків конкурувати за строкові депозити.

Оновлення операційного дизайну сприятиме підвищенню привабливості та збільшенню строковості гривневих депозитів фізичних осіб

Можливість розміщувати частину своєї вільної ліквідності у тримісячних ДС в залежності від динаміки портфеля строкових депозитів фізичних осіб спонукатиме банки активніше конкурувати за вкладників, у тому числі шляхом підвищення ставок.

Частині банків буде вигідно активізувати роботу з вкладниками та посилити маркетингові зусилля, а також і далі підвищувати ставки за строковими депозитами у гривні. Ще частина банків буде змушена рухатися за ринком, щоб зберегти ліквідність та не втратити клієнтів, яких потім завжди складно та дорого повертати.

Натомість для тих банків, які й надалі розміщуватимуть вільну ліквідність лише в ДС овернайт, такі операції генеруватимуть нижчі, ніж раніше, доходи, як через зміни в операційному дизайні, так і внаслідок оновлення розрахунку ОР з 11 травня.

Монетарні умови на міжбанківському ринку залишатимуться достатньо жорсткими

Розширення нижньої межі коридору процентних ставок певною мірою компенсуватиметься проведенням операцій із тримісячними ДС, які раніше були недоступні. Обсяги операцій банків із тримісячними ДС, посилені мультиплікатором, поступово зростатимуть у міру нарощення портфелів строкових гривневих депозитів населення.

Отже, операції з тримісячними ДС матимуть значний вплив на стан грошово-кредитного ринку й бізнес-поведінку банків. Зокрема, зміни в операційному дизайні сприятимуть пожвавленню активності на міжбанківському ринку.

Крім того, оновлення операційного дизайну монетарної політики дасть змогу поступово посилити вплив облікової ставки на стан грошово-кредитного ринку та бізнес-поведінку економічних агентів.

Новий монетарний дизайн є тимчасовим заходом для стимулювання привабливості гривневих активів

За нормалізації роботи економіки та фінансових ринків Національний банк планує повернутися до традиційного формату операційного дизайну монетарної політики, який передбачає розміщення двотижневих ДС за облікової ставкою, а також симетричний коридор ставок за операціями з розміщення ДС овернайт та рефінансування навколо неї.

Проте, ураховуючи важливість поступовості процесу нормалізації монетарної політики для забезпечення подальшого зростання привабливості гривневих депозитів, операції з тримісячними ДС за обліковою ставкою продовжуватимуться щонайменше до квітня 2024 року.

Зміни в операційному дизайні монетарної політики затверджені:

Довідково

Національний банк у 2023 році здійснив низку заходів з метою посилення монетарної трансмісії, активізації внутрішнього боргового ринку та мінімізації ризиків для макрофінансової стабільності. Одним із таких кроків було підвищення ОР. У січні – березні 2023 року НБУ підвищив загалом нормативи ОР за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках фізичних осіб на 20 в. п., а юридичних осіб – на 10 в. п. Крім того, НБУ дав змогу банкам покривати частину ОР за рахунок бенчмарк-ОВДП.

Завдяки збереженню облікової ставки на рівні 25% та додатковим заходам НБУ зростання ставок за новими строковими депозитами населення у гривні прискорилося. Так, у лютому 2023 року вони були вищими на 7,7 в. п. порівняно з червнем 2022 року (коли облікову ставку було підвищено до 25%). Таке підвищення ставок навіть трохи перевищило очікувану траєкторію відповідно до оцінених еластичностей на основі даних попередніх років.

Банки, що найактивніше підвищували ставки впродовж останніх місяців, змогли поліпшити строкову структуру депозитної бази. Водночас у найбільших банках, які є головними бенефіціарами ліквідності через значні бюджетні видатки, гривневі ставки залишаються недостатньо привабливими для вкладників, ураховуючи рівень поточної та очікуваної інфляції. У результаті безпрецедентний обсяг коштів населення зберігається на поточних рахунках, що генерує додаткові ризики для макрофінансової стабільності.

З метою нівелювання цих ризиків Національний банк здійснює додаткові кроки для посилення конкуренції банків за строкові депозити громадян, серед яких:

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини