Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк знизив облікову ставку до 14% річних

Правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки до 14% річних з 28 жовтня 2016 року. Подальше пом’якшення монетарної політики обумовлено зниженням ризиків для цінової стабільності та узгоджується з необхідністю досягнення цілей щодо інфляції у 2017-2018 рр.

У вересні 2016 року інфляція становила 7.9% у річному вимірі, що цілком відповідало прогнозу Національного банку. Прискорення  споживчої інфляції відбулося переважно внаслідок підвищення адміністративно-регульованих цін і тарифів.

Водночас, інфляційний тиск, зумовлений фундаментальними факторами, продовжував послаблюватись. Це відображалося  в подальшому уповільненні базової інфляції – до 6.3% у річному вимірі.

Продовженню цієї тенденції сприяло збереження помірного споживчого попиту, висока пропозиція продовольчих товарів унаслідок високого врожаю та проведення виваженої монетарної політики.

У жовтні на валютному ринку спостерігалося превалювання пропозиції над попитом. У результаті Національний банк купував іноземну валюту для поповнення міжнародних резервів, не перешкоджаючи тенденції до зміцнення обмінного курсу.

Національний банк зберіг незмінним прогноз споживчої інфляції на 2016-2018 рр. на рівні цільових орієнтирів.

У IV кварталі цього року інфляція прискориться до цільового рівня в результаті відображення у статистиці підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Разом з тим, за умов відсутності значних непередбачуваних подій, ціль з інфляції на кінець поточного року (12%+/-3 п.п.) буде з високою ймовірністю досягнута.

У 2017 році динаміка інфляції в річному вимірі буде нерівномірною. Упродовж І-ІІІ кварталів її показник може перевищувати 12% з огляду на статистичні ефекти бази порівняння та значний внесок адміністративно-регульованих цін і тарифів. Проте після вичерпання цих ефектів, у ІV кварталі прогнозується зниження показника річної інфляції до цільового рівня. Водночас, базова інфляція на прогнозному горизонті буде відносно стабільною на рівні 5-6%.

Таким чином, досягнення цілей щодо інфляції у 2017 та 2018 роках (8%+/-2 п.п. та 6%+/-2 п.п. відповідно) є цілком реальним та забезпечуватиметься відповідною монетарною політикою Національного банку .

Прогноз економічного зростання Національного банку на 2016 рік залишається незмінним – 1.1%. У середньостроковій перспективі очікуються більш помірні темпи зростання, ніж прогнозувалося раніше: у 2017 році – на 2.5%, у 2018 – на 3.5%. Головним чином зниження прогнозованих темпів зростання ВВП у ці роки пов’язано з переглядом припущень щодо зовнішньої кон’юнктури для українських експортерів.

Основним драйвером економічного зростання стане суттєве нарощення інвестиційної активності. Зниження ризиків ескалації військового конфлікту все більше стимулює економічних агентів до інвестиційних і довгострокових споживчих рішень. Однак, це стимулюватиме відповідне зростання інвестиційного імпорту, зокрема машин та обладнання, і здебільшого з цієї причини чистий експорт  матиме від’ємний внесок у ВВП. При цьому відновлення інвестиційного попиту матиме позитивний вплив на підвищення експортного потенціалу на майбутнє.

Водночас, на прогнозному горизонті зростання інвестиційної активності є ключовим фактором перегляду прогнозу дефіциту поточного рахунку в бік підвищення – до 2.5 млрд. доларів США у 2016 році, 2.9 млрд. доларів США у 2017 році та 2.8 млрд. доларів США у 2018 році. Зведене сальдо платіжного балансу і в поточному році, і в 2017-2018 рр. залишатиметься профіцитним за рахунок чистих надходжень капіталу за фінансовим рахунком, зокрема прямих інвестицій.

Зазначене разом з надходженнями наступних траншів кредиту МВФ зумовлюватиме подальше збільшення міжнародних резервів до 17.5 млрд. дол. США на кінець 2016 року, до 23.1 млрд. дол. США – на кінець 2017 року та до 27.8 млрд. дол. США – на кінець 2018 року.

У середньостроковій перспективі ключовим фактором зниження інфляції до цільових значень та відновлення економіки залишається продовження впровадження реформ у рамках спільної програми з МВФ.

У разі реалізації окресленого базового макроекономічного сценарію та, відповідно, подальшого зниження ризиків для цінової стабільності Національний банк і надалі пом’якшуватиме монетарну політику. Це сприятиме зниженню вартості кредитних ресурсів та підтримуватиме економічне зростання.

Зниження облікової ставки до 14% затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 27 жовтня 2016 року №372-рш "Про розмір облікової ставки".

Новий детальний макроекономічний прогноз буде опубліковано в Інфляційному звіті 03 листопада 2016 року.

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 08 грудня 2016 року відповідно до затвердженого графіка.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини