Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
НБУ та Мінцифри спільно працюють над цифровізацією банківської системи України

НБУ та Мінцифри спільно працюють над цифровізацією банківської системи України

Національний банк та Міністерство цифрової трансформації спільно працюють над цифровізацією банківської системи України. Результат цієї співпраці — доступні онлайн-послуги світового рівня, які відкривають нові можливості як для банків, так і для їхніх клієнтів.

13 жовтня 2020  року Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров та Голова Національного банку України Кирило Шевченко презентували підсумки першого тижня роботи нових онлайн-послуг для клієнтів банків та розповіли, як надалі відбуватиметься цифровізація банківської системи у нашій країні.

"Цифрова держава — це коли не потрібно стояти в чергах, бігаючи по кабінетах за довідками, робити копії документів, витрачати час, терпіти стрес. Це коли ти можеш все оформити в будь-якому місці з телефону або комп'ютера. Відтепер клієнтам банків, які мають електронний паспорт у застосунку Дія, більше не потрібні паперові документи для підтвердження своєї особистості в банківському відділенні", — зазначив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Команда Мінцифри однією з перших у світі запустила послугу передачі (або шерингу) цифрових документів. Передача (шеринг) електронних паспортів у застосунку Дія — це послуга, що, зокрема, дозволяє громадянам ідентифікувати свою особистість у банку та надати свої документи у цифровому форматі, щоб відкрити банківський рахунок, не виходячи з дому. Послугу можна використовувати як на онлайн-ресурсах банку (мобільному застосунку чи сайті), так і у звичайному відділенні банку. На смартфоні клієнта автоматично генерується коди доступу (QR-код та штрихкод), які зчитуються у банку. Далі клієнт підтверджує дозвіл на передачу власних даних з Дії, і банк може надавати необхідну клієнту послугу.

Голова Національного банку України Кирило Шевченко наголосив: "НБУ розуміє важливість та необхідність впровадження цифрових рішень у банківській системі. Це  робить фінансові послуги простішими, комфортнішими та доступнішими. Ми спільно працюємо, щоб ініціативи Мінцифри не мали перепон для впровадження та могли безперешкодно й ефективно функціонувати у фінансовому секторі".

Понад 25 млн українців вже можуть користуватись послугами банків з допомогою цифрових документів. Наразі послуга шерінгу цифрових документів доступна у ПриватБанку, Монобанку та А-Банку. За перший тиждень роботи отримано близько 4000 заявок нових клієнтів на реєстрацію через Дію.

Наразі ще понад 30 банків готуються до переходу у новий формат взаємодії з клієнтами. Для цього команда впровадження Мінцифри підготувала всі необхідні технічні документи, опис та підтримку під час налаштувань та тестування. Будь-якому банку достатньо 72 години, щоб запустити шерінг.

Михайло Федоров закликав усі українські банки підтримувати цифровізацію країни, приєднавшись  до системи Міністерства цифрової трансформації. Таким чином банки зможуть оптимізувати свої процеси, скоротити бюрократичні процедури, впровадити сучасні послуги, підвищити конкурентоспроможність. Важливою під час пандемії також є мінімізація соціальних контактів, яку забезпечує впровадження онлайн-послуг.

У подальших планах НБУ та Мінцифри діджиталізація не тільки банків, а й інших фінансових установ — страхових, кредитних компаній тощо. 

Довідково

ПриватБанк
25 млн клієнтів-фізичних осіб
1 974 відділення
Шерінг працює у всіх відділеннях України
28 клієнтів вже скористалися шерінгом

Монобанк
2,8 млн клієнтів
На сьогодні 3 796 заявок на реєстрацію через документи в Дії
З них активних клієнтів — 491 (віртуальний рахунок або картка в точці видачі)
Менше 20 хвилин для відкриття рахунку, використовуючи е-документи в Дії

А-Банк
3 млн клієнтів
455 точок входу: 230 відділень по всій країні, 225 точок РІП (в магазинах)
Запустили шерінг по всіх відділеннях банку
Вже успішно відпрацьовано 28 запитів.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини