Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк залишає облікову ставку незмінною

Правління Національного банку України вирішило залишити облікову ставку на рівні 22% річних. Це рішення закріплено Постановою Правління Національного банку України від 29 жовтня 2015 року № 750 "Про регулювання грошово-кредитного ринку".

Під час обговорення зазначеного питання відзначалося певне пожвавлення економічної активності у вересні, що відобразилось як на показниках випуску промисловості та сільського господарства, так і експортних надходжень. Зокрема зниження індексу виробництва базових галузей сповільнилося до 7.4% у вересні в річному вимірі порівняно з 9.7% у серпні. Це відбулося насамперед завдяки поліпшенню показників у сільському господарстві та промисловості. Виконання домовленостей про припинення військових дій на сході країни сприяло прискоренню зростання в добувній промисловості та його відновленню в металургії.

Також спостерігалася подальша стабілізація фінансової системи. По-перше, продовжилося зростання депозитів у гривні, а у вересні, вперше за два роки, був зафіксований приріст депозитів в іноземній валюті. По-друге, Національний банк мав можливість поповнювати міжнародні резерви через перевищення пропозиції іноземної валюти над попитом на неї. Відбувався прогрес і в зниженні середньострокових інфляційних очікувань учасників ринку.

Незважаючи на такі позитивні тенденції, Правління Національного банку під час ухвалення рішення про незмінність облікової ставки взяло до уваги наявні короткострокові інфляційні ризики. Споживча інфляція у вересні прискорилася до 2.3% за місяць. Насамперед це було зумовлено відкладеними ефектами девальвації на ціни сезонних товарів та подальшим підвищенням адміністративно регульованих тарифів. За результатами жовтня також очікуються відносно високі інфляційні показники. Насамперед йдеться про зростання цін на окремі продовольчі товари внаслідок нижчого, ніж очікувалось, урожаю окремих сезонних культур, а також підвищення цін на опалення.

Рішення Правління Національного банку щодо незмінності облікової ставки спрямоване на збереження тенденції до зниження інфляційних очікувань.

Фундаментальні чинники, що зумовлюють дезінфляційну тенденцію в економіці, залишаються актуальними. Серед них – слабкий внутрішній попит, низькі ціни на світових товарних ринках, збалансованість рахунку поточних операцій та виважена фіскальна політика. З огляду на це Національний банк зберігає прогноз інфляції 12% на кінець 2016 року. У подальшому за збереження очікуваного дезінфляційного тренду Національний банк може продовжити пом’якшення монетарної політики, розпочате в серпні 2015 року.

Також, ураховуючи поступову стабілізацію банківської системи, Правлінням Національного банку було ухвалено рішення про зменшення частки готівки в касах банків, яка може зараховуватися в покриття обов’язкових резервів, – зі 100% до 75%.

Сьогодні було затверджено графік регулярних засідань Правління Національного банку з питань монетарної політики на 2016 рік. Його оприлюднено на сторінці Офіційного інтернет-представництва Національного банку. Це дасть змогу підвищити прозорість і передбачуваність монетарних рішень для ринку та громадськості.

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 17 грудня 2015 року відповідно до затвердженого графіка.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини