Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Новий випуск журналу Visnyk of the National Bank of Ukraine: визначення ціни корпоративних кредитів, прогнозування інфляції та ВВП і новий індекс фінансового стресу

Новий випуск журналу Visnyk of the National Bank of Ukraine: визначення ціни корпоративних кредитів, прогнозування інфляції та ВВП і новий індекс фінансового стресу

Національний банк України опублікував черговий випуск рецензованого наукового журналу Visnyk of the National Bank of Ukraine (раніше – "Вісник Національного банку України"). У цьому випуску розкриваються такі теми:

Детермінанти процентної ставки корпоративного кредиту: приклад України

Соломія Шпак вивчає детермінанти ціноутворення на ринку корпоративних кредитів, використовуючи щомісячні панельні дані з детальними характеристиками кредитів, позичальників та кредиторів за 2013-2020 роки. На основі аналізу результатів панельних регресій з фіксованими ефектами авторка приходить до висновку, що при вивченні впливу фінансового здоров’я банків на рівень кредитних ставок, вкрай важливо брати до уваги умови надання кредитів та характеристики позичальника.

Модель BVAR для прогнозування інфляції та ВВП України 

У статті Надія Шаповаленко пропонує використовувати Баєсівську векторну авторегресійну модель (Bayesian Vector Autoregression – BVAR) для прогнозування інфляції та ВВП України. У дослідженні вивчаються прогностичні властивості запропонованої моделі і порівнюється точність прогнозів BVAR із результатами, отриманими за допомогою квартальної прогнозної моделі (Quarterly projection model – QPM) та офіційними прогнозами НБУ. У роботі визначено прогнозні горизонти, на яких BVAR демонструє вищу якість прогнозів інфляції та ВВП у порівнянні з моделями, які вже використовуються центральним банком.

Новий індекс фінансового стресу для України

Владислав Філатов удосконалює методологію розрахунку індексу фінансового стресу (Financial Stress Index – FSI) для України і показує переваги нового індексу у порівнянні з попередніми підходами. Динаміка нового FSI узгоджується з консенсусними висновками фінансових експертів, а тому цей індекс може бути зручним інструментом для моніторингу макропруденційної політики.

Довідково

Журнал індексується базами IDEAS/RePEc, Index Copernicus International, DOAJ та ERIH Plus. З вересня 2015 року "Visnyk of the National Bank of Ukraine" публікується у відкритому доступі. Із 2019 року журнал має власний сайт. Мова оригіналу – англійська. Переклад українською буде додано після оновлення сайту журналу.

Твердження та ідеї авторів, викладені в статтях журналу, не обов'язково відображають погляди членів редколегії або офіційну позицію Національного банку України.

Редакційна колегія журналу запрошує науковців, експертів, фінансистів та представників банківської і академічної спільноти долучитися до наукових пошуків у межах тематики журналу та надсилати дослідницькі матеріали для розгляду й публікації на адресу: [email protected]. Публікація для авторів – безплатна, переклад та редагування здійснює Національний банк.

Детальну інформацію про вимоги до статей можна отримати за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини