Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Обсяги виданих іпотечних кредитів подвоїлися у І кварталі 2021 року – результати опитування банків

Обсяги виданих іпотечних кредитів подвоїлися у І кварталі 2021 року – результати опитування банків

Українські банки повідомили, що в березні 2021 року видали 750 кредитів на загальну суму 577,4 млн грн. Обсяги видачі кредитів зросли на 26% на противагу лютому 2021 року та майже в 2,5 рази, якщо порівнювати з березнем 2020 року. Кількість нових угод за місяць зросла на 22%, за рік – на 83%.

Про це свідчать результати чергового опитування банків про обсяги виданих іпотечних кредитів населенню.

Загалом у І кварталі банки видали 1811 іпотечних кредитів на загальну суму майже 1,4 млрд грн. Якщо порівняти з І кварталом минулого року, то нове іпотечне кредитування зросло на 51% за кількістю договорів та більш ніж у два рази в грошовому вимірі.

Зростання іпотечного кредитування відбувається переважно завдяки кредитам на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості. Так, якщо порівняти з лютим 2021 року, в березні обсяги видачі кредитів на купівлю житла на вторинному ринку зросли на 28% або на 109,2 млн грн, на первинному ринку – на 15% або на 10,3 млн грн.

Частка укладених іпотечних договорів на купівлю житла на вторинному ринку в березні становила 87% за обсягом від усіх виданих кредитів.  

Середній розмір кредиту на купівлю житла продовжує зростати. Якщо в лютому він становив близько 742  тис. грн, то в березні  – 770 тис. грн. Середній розмір нового іпотечного кредиту на купівлю первинної нерухомості в звітному місяці становив 837 тис. грн, вторинної – 760 тис. грн. 

Опитування банків свідчать, що ринок іпотечного кредитування дуже концентрований. Понад 90% нових угод (на суму понад  506 млн грн) уклали п’ять банків. 

У звітному періоді середня ефективна ставка іпотечного кредиту майже не змінилася: на вторинному ринку вона становила 14,0% (у лютому – 13,9%), на первинному – 17,4% (у лютому –17,1%).

Довідково

Щомісячні результати опитування банків – це самооцінка власних іпотечних портфелів банками. Тому вони можуть не збігатися з офіційною статистикою, розміщеною на офіційному вебсайті Національного банку України в розділі "Статистика".

Відмінності насамперед зумовлені використанням банками управлінської звітності для цілей складання цієї таблиці даних. Такий підхід точніше відображає тип застави за кредитами, а отже – і сутність класифікації кредитів.

 

Теги
Документи
Your browser does not support SVGs
Результати анкетування банків про кредити, надані фізичним особам на купівлю, будівництво та реконструкцію нерухомості під заставу нерухомості
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини