Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Оновлено нормативну базу в сфері здійснення валютно-обмінних операцій

Оновлено нормативну базу в сфері здійснення валютно-обмінних операцій

Національний банк України оновив низку нормативно-правових актів, що регулюють оформлення небанківськими фінансовими установами валютно-обмінних операцій, з метою приведення їх у відповідність до законодавства України. 

Зміни передбачають, що з 1 липня 2021 року для валютно-обмінних операцій форма і зміст розрахункового документа реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) встановлюється Міністерством фінансів за погодженням Національного банку. 

З огляду на це, центробанк визнав такою, що втратила чинність Постанову № 16 "Про документ для обліку та реєстрації валютно-обмінних операцій" та зміни до неї. 

До 1 липня форму і зміст зазначеного документа визначав Національний банк за погодженням Міністерства фінансів. 

Зазначені зміни затверджені постановами Правління Національного банку від 1 липня 2021 року № 66 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких нормативно-правових актів Національного банку України" та № 67 "Про внесення змін до Положення про здійснення операцій із валютними цінностями". Обидві постанови набрали чинності з 1 липня 2021 року. 

Довідково

З 1 липня 2021 року нову форму та зміст розрахункового документа РРО встановлено Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 № 13, зі змінами, унесеними наказом відомства від 8 червня 2021 № 329.

Відповідні зміни зумовлені прийняттям закону № 1017-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України", що набрав чинності з 10 грудня 2020 року.


 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини