Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Оновлено вимоги до проведення платіжних операцій з готівкою надавачами платіжних послуг

Оновлено вимоги до проведення платіжних операцій з готівкою надавачами платіжних послуг

Національний банк України оновив порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні.

Зокрема, для підвищення прозорості платіжних операцій та запобігання проведенню фінансових операцій з готівкою, які мають високий ризик їх ймовірного використання з протиправною метою, встановлено певні обмеження під час переказу готівки без відкриття рахунку.

Так, надавачі платіжних послуг зобов’язані в обов’язковому порядку зараховувати кошти за операціями з переказу готівки без відкриття рахунку на рахунки суб’єктів господарювання.

Тобто видача готівки за переказом без відкриття рахунку для суб’єктів господарювання можлива лише з їхніх рахунків (після її попереднього зарахування в безготівковій формі).

Водночас для громадян таких обмежень не встановлено. Громадяни можуть як і раніше обирати зручний для них вид переказу та розрахунку з суб’єктами господарювання за послуги чи товари – готівкою чи безготівково.

Такі норми містить постанова Правління Національного банку України від  23 серпня 2024 року № 101 “Про затвердження Змін до Інструкції про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні” (далі – постанова № 101), що набирає чинності з 29 серпня 2024 року.

Надавачі платіжних послуг протягом шести місяців із дня набрання чинності постановою № 101 мають здійснити перегляд та актуалізацію своїх внутрішніх документів з метою їх приведення у відповідність до оновлених вимог регулятора.

Крім того, цією постановою Національний банк врегулював питання:

  • відповідальності надавачів платіжних послуг перед користувачами під час надання платіжних послуг;
  • вилучення з обігу та передавання сумнівних банкнот (монет) фінансовими установами для дослідження Національному банку та зменшення термінів їх проведення.
Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини