Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

ПАТ "Фінанси та Кредит" віднесено до категорії неплатоспроможних

Відповідно до вимог статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" 17 вересня 2015 року Правління Національного банку України прийняло постанову № 612 "Про віднесення Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" до категорії неплатоспроможних".

Національний банк України наголошує, що 93,2% (234 тисячі осіб) усіх вкладників ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" отримають свої вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) суму 200 тис. грн. Клієнти з більшими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом.

"Ми дуже довго працювали над програмою фінансового оздоровлення як з менеджментом цього банку, так і з мажоритарним акціонером – Костянтином Жеваго. Банк сім місяців перебував у проблемному стані. Протягом цього періоду акціонер виконував усі рекомендації Національного банку щодо фінансового оздоровлення. Після цього ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" взяло на себе зобов’язання щодо підтримки ліквідності банку за рахунок надходжень від продажу непрофільних активів акціонера та з дотримання обов’язкових резервів та інших нормативів. Із 17 серпня зазначений банк перейшов на звичайний режим роботи, – заявила Голова Національного банку України Валерія Гонтарева, – Національний банк продовжував у щоденному режимі здійснювати моніторинг ситуації в банку. Коли акціонер не виконав свої зобов’язання – ми швидко відреагували. Сьогодні банк був визнаний неплатоспроможним та переданий до Фонду".

За словами Голови Національного банку, левова частка активів банку була пов'язана з кредитуванням бізнесу самого акціонера. "Коли довелося розраховуватися з боргами та продавати активи – акціонер у встановлений термін цього не зробив. Хочу вас запевнити, що цей банк не є системним, а його віднесення до категорії неплатоспроможних не становить загрози стабільності банківському сектору країни", – зауважила Валерія Гонтарева.

Зазначимо, що в травні АТ "Банк "Фінанси та Кредит" прийняв Програму фінансового оздоровлення, згідно з якою збільшив статутний капітал на 2,6 млрд грн. Крім того, у серпні була оголошена додаткова емісія на 2,5 млрд грн. за рахунок внеску основного акціонера та вкладників банку. Допомогти врятувати АТ "Банк "Фінанси та Кредит" намагався і Національний банк. Протягом 2015 року йому двічі було надано стабілізаційні кредити – на 700 млн грн у лютому та на 750 млн грн у червні.

Зазначимо, що такі кредити були використані виключно для виплати за депозитними вкладами фізичних осіб в обсязі до 200 тис. грн.

Але цих заходів виявилося недостатньо, також акціонер не зміг виконати свої письмові зобов’язання щодо підтримки ліквідності та нормативів банку в узгоджені строки, зокрема не досягнув рекомендованих показників обов’язкового резервування, достатності регулятивного капіталу та ліквідності.

Нагадаємо, що 2 березня 2015 року прийнято Закон України № 218-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов’язаних із банком осіб", яким значно посилено відповідальність акціонерів та менеджменту банку за доведення їх фінустанови до неплатоспроможності. Документом встановлено майнову відповідальність пов'язаних з банком осіб за збитки, завдані з їх вини банку, та суттєво збільшено розмір штрафу, що може бути застосований до керівника банку. Крім того, Кримінальний кодекс України доповнено статтею 218-1, згідно з якою доведення банку до неплатоспроможності (якщо це завдало великої матеріальної шкоди державі або кредитору) карається обмеженням волі на строк від одного до п’яти років або позбавленням волі на такий самий строк з накладенням штрафу та позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини