Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

ПАТ "РАДИКАЛ БАНК" та ПАТ АБ "СТОЛИЧНИЙ" віднесено до категорії неплатоспроможних

Національний банк України 09 липня 2015 року відніс до категорії неплатоспроможних два банки – ПАТ “РАДИКАЛ БАНК” та ПАТ АБ “СТОЛИЧНИЙ”.

Щодо ПАТ "РАДИКАЛ БАНК"

За результатами перевірок операційних кас ПАТ “РАДИКАЛ БАНК” та його відділень було встановлено грубе порушення законодавства у сфері готівкового обігу, що створювало загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку.

“РАДИКАЛ БАНК” не забезпечував належним чином заходи охорони під час перевезення валютних цінностей, зберігання готівки у відділеннях банку та здійснення внутрішнього контролю за касовими операціями.

Позиція Національного банку України полягає в жорсткому реагуваванні на здійснення банками ризикових операцій, що можуть свідчити про загрозу збереження довірених ним коштів.

Ураховуючи викладене, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів Правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення ПАТ “РАДИКАЛ БАНК” до категорії неплатоспроможних (постанова від 09.07.2015 № 452/БТ).

Щодо ПАТ АБ "СТОЛИЧНИЙ"

З огляду на здійснення ПАТ АБ “СТОЛИЧНИЙ” ризикової діяльності, погіршення показників його фінансового стану, наявність загрози інтересам вкладників та інших кредиторів банку Національний банк України проводив із банком роботу та вимагав від його акціонерів та керівництва вжиття заходів з метою приведення діяльності банку у відповідність до вимог законодавства України, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку України.

Проте ПАТ АБ “СТОЛИЧНИЙ” не вживалися необхідні заходи, показники його діяльності погіршувалися, що призвело до порушення нормативних вимог Національного банку України.

Крім того, цей банк не виконував зобов’язанння перед вкладниками та іншими кредиторами.

Власники істотної участі ПАТ АБ “СТОЛИЧНИЙ” усупереч вимогам статті 58 Закону України “Про банки і банківську діяльність” не вжили своєчасних заходів для запобігання настанню його неплатоспроможності.

Згідно з частиною першою статті 76 Закону про банки Національний банк України зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, зокрема в разі неприведення банком своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку України, після віднесення його до категорії проблемних, але не пізніше ніж через 180 днів з дня визнання його проблемним.

Ураховуючи невжиття ПАТ АБ “СТОЛИЧНИЙ” належних заходів для усунення порушень нормативно-правових актів Національного банку України,  неспроможність виконувати вимоги кредиторів щодо повернення вкладів та проведення розрахунків, беручи до уваги фінансовий стан банку та допущені ним порушення банківського законодавства, Правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення ПАТ АБ “СТОЛИЧНИЙ” до категорії неплатоспроможних (постанова від 09.07.2015 № 453).

Нагадуємо, що відповідно до законодавства України віднесені до категорії неплатоспроможних ПАТ “РАДИКАЛ БАНК” та ПАТ АБ “СТОЛИЧНИЙ” підпадаю під юрисдикцію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд), який запроваджує тимчасову адміністрацію та призначає уповноважених осіб у цій фінансовій установі. Фонд гарантує кожному вкладнику відшкодування коштів за його вкладом. Кошти відшкодовуються в розмірі вкладу, уключаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Національним банком України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних і початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, установленого на дату прийняття такого рішення, незалежно від кількості вкладів в одному банку.

Актуальну інформацію для вкладників ПАТ “РАДИКАЛ БАНК” та ПАТ АБ “СТОЛИЧНИЙ” можна переглянути на сайті Фонду.

Довідково

Станом на 10 липня 2015 року в Україні функціонує 129 банків (без урахування банків, де запроваджено тимчасову адміністрацію), із них 40 – з іноземним капіталом.

У рамках процесу очищення банківської системи впродовж 2014 – 2015 років Правління Національного банку України прийняло 53 рішення про віднесення банків до категорії неплатоспроможних, із них у 2015 році – 20. У 2014 – 2015 роках було відкликано банківську ліцензію та ліквідовано 44 банки (у тому числі анульовано банківські ліцензії двох банків, розташованих на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя ), із них у 2015 році – 25.

Загалом на сьогодні в категорії неплатоспроможних перебуває 11 банків, у стадії ліквідації – 49 банків.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини