Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Підсумки шостої економічної конференції студентів та молодих дослідників

Підсумки шостої економічної конференції студентів та молодих дослідників

Шоста наукова конференція студентів та молодих дослідників "Банківський сектор та монетарна політика: перспективи розвитку" відбулася 19 травня 2023 року. Національний банк України та Київська школа економіки проводять цей захід щорічно з 2017 року, за винятком вимушеної перерви у 2022 році.

"Я щасливий, що НБУ відновлює взаємодію з молодими дослідниками і студентами як мінімум з двох причин. Одна – це свідчення того, що нам багато що вдалося за цей рік повномасштабного вторгнення відновити, не втратити. І друга, практична причина, – нам потрібен свіжий погляд на ті події, які ми зараз переживаємо і виклики, які долаємо. Під час цієї конференції вам випаде честь поспілкуватися з найкращими фахівцями у сфері макроекономіки і прогнозування в країні. Ви повинні взяти від цього спілкування максимум, протестувати свої ідеї, бути сміливими в пропозиціях. А ми аналізуватимемо результати цієї роботи і, сподіваюся, знайдемо у ваших дослідженнях речі, які потім використаємо в наших прогнозах, закладемо в основу наших рішень, або ж знайдемо нові таланти", – підкреслив у вітальному слові Голова Національного банку Андрій Пишний.

Запрошеним ключовим доповідачем цьогорічної конференції став один із кращих макроекономістів світу, головний редактор Journal of Monetary Economics, професор Каліфорнійського університету (Берклі) Юрій Городніченко, який також є радником Голови НБУ. Він виступив перед учасниками заходу з лекцією "Current inflation in the advanced economies".

Програма конференції передбачала презентації досліджень у двох тематичних сесіях:

  1. Макроекономічне моделювання та прогнозування;
  2. Фінансова стабільність та цифрові ринки.

Зокрема фіналісти зосередилися на вивченні таких тем:

  • оцінка економічної активності під час війни;
  • моделювання інфляційних очікувань в умовах макроекономічної нестабільності та воєнного часу;
  • вивчення динаміки цін на сільськогосподарську продукцію;
  • короткострокове прогнозування світових цін на енергоносії та метали;
  • розвиток корпоративного кредитування;
  • детермінанти рівня боргового навантаження нефінансових корпорацій;
  • непрацюючі кредити та динаміка кредитування;
  • моделювання та прогнозування ціни на криптовалюту.

Зважаючи на загальний досить високий рівень досліджень та різноманітність розглянутих тем, організаторами було прийнято рішення оголосити три кращі дослідження без визначення послідовності призових місць. Переможцями, на думку комісії з експертів НБУ та КШЕ, стали:

  • Ольга Бондаренко (Національний банк України) з роботою "Short-term forecasting of global energy and metal prices: VAR and VECM approaches";
  • Тетяна Стасюк (Національний університет "Острозька академія”) з роботою "Моделювання та прогнозування ціни на криптовалюту";
  • Роман Солтисяк (Національний банк України) з роботою "Що впливає на рівень боргового навантаження нефінансових корпорацій України?".

Автори кращих досліджень отримали цінні призи: інвестиційні срібні монети "Архістратиг Михаїл" від Національного банку України та сертифікати на навчання за одним із курсів на вибір у межах магістерських програм з економіки від Київської школи економіки. 

Кращі  дослідницькі праці будуть рекомендовані до публікації в журналі Visnyk of the National Bank of Ukraine.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини