Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
ПИТАННЯ ДНЯ: Чи можна не виконувати договір про кредит, якщо ви підписали його онлайн? Спойлер – ні

ПИТАННЯ ДНЯ: Чи можна не виконувати договір про кредит, якщо ви підписали його онлайн? Спойлер – ні

Національний банк України з 1 липня 2020 року став регулятором небанківських фінансових установ. Відтоді на його адресу надходять звернення від громадян з проханням анулювати борги перед фінансовими компаніями. На їхню думку, якщо кредитний договір укладений онлайн, то фінансова компанія не дотрималася вимог до його оформлення. Чи є підстави так вважати?

Оформлений онлайн договір рівноцінний звичайному паперовому договору

Якщо ви оформили кредитний договір онлайн, використавши одноразовий пароль, то такий договір є рівноцінний звичайному паперовому. За законом однотипний пароль має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис чи кваліфікований електронний підпис (Закон України "Про електронні довірчі послуги"). Тому не варто нехтувати своїми зобов’язаннями за кредитом, якщо його укладено в онлайн-форматі.

У деяких клієнтів фінкомпаній викликає подив той факт, що в разі виникнення прострочки за кредитом, укладеним онлайн, інформація про них потрапляє до колекторів. Так відбувається через те, що під час укладання договору на вебсайті ви поставили "галочку" навпроти рядка "підтверджую згоду на обробку своїх персональних даних, у тому числі їх передання до бюро кредитних історій".

Така згода і є підставою для фінансової установи передавати інформацію про клієнта до колекторської компанії, якщо він не виконує свої зобов’язання. У результаті колектор може телефонувати за вказаними в анкеті номерами телефону та надсилати листи клієнту. До того ж інформація про вас буде також доступна бюро кредитних історій. У майбутньому це ускладнить отримання вами нового кредиту.

Читайте всі документи під час підписання договору з фінансовою компанією. Онлайн – не виняток

Важлива порада усім, хто планує брати кредит, – уважно читайте умови договору. Особливо, якщо підписуєте його онлайн. Адже підписуючи договір, у тому числі за допомогою одноразового пароля, ви берете на себе зобов’язання виконувати його умови. Тому уважно прочитайте документи, роздрукуйте та збережіть примірник договору. У документі повинні бути прописані всі умови кредиту – відсоткова ставка, можливі комісії та додаткові платежі,  штрафні санкції  в разі прострочення виплат.

Не варто нехтувати інформацією про обробку персональних даних. Адже ви даєте згоду на передавання інформації про вас третім особам, наприклад, органам державної влади чи колекторським компаніям.

Також зверніть увагу, якщо ви берете кредит, більший за мінімальну зарплату (зараз 4 723 грн), строком більше ніж на один місяць, то фінкомпанія повинна надати вам не тільки договір, але й паспорт споживчого кредиту. У такому паспорті зазначається реальна річна процентна ставка та додаткові комісії. Це вимоги Закону України "Про споживче кредитування".

Якщо фінансова компанія порушила ваші права – скаржтеся.

Якщо фінансова установа не виконує умови договору, то радимо звернутися зі скаргою на ім’я керівництва небанківської фінансової установи. Не отримаєте відповідь – звертайтеся до Національного банку України.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини