Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Посилюються вимоги до захисту приміщень небанківських установ, що здійснюють валютні операції

Посилюються вимоги до захисту приміщень небанківських установ, що здійснюють валютні операції

Національний банк України оновив та посилив вимоги до правил організації захисту приміщень небанківських установ в Україні.

Так, регулятор установив уніфіковані правила до організації  захисту приміщень банків та небанківських установ, що працюють на ринку валютних операцій. 

Йдеться про небанківські фінансові установи, операторів поштового зв’язку, що отримали ліцензію Національного банку України на здійснення валютних операцій або генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій, яка не втратила чинність після введення в дію Закону України "Про валюту і валютні операції".

Зокрема, Національний банк передбачив: 

  • обов’язковість облаштування приміщення небанківської установи охоронними системами відеоспостереження;
  • обов’язковість застосування охорони, технічної та фізичної, залежно від обсягів готівки, з якою працює небанківська установа;
  • обов’язковість обладнання робочого місця касира небанківської установи залежно від обсягів готівки або касовими машинами, або конструктивними елементами відгороджувальних конструкцій;
  • обов’язковість зберігання цінностей у сховищі або сейфі, що використовується як сховище.

Таке рішення є продовженням заходів Національного банку щодо посилення вимог до приміщень небанківських установ, що отримали ліцензію Національного банку України на здійснення валютних операцій, задля підвищення безпеки в умовах воєнного стану. Воно також  зумовлене необхідністю збалансування вимог до діяльності банків та небанківських установ на ринку надання фінансових послуг, зокрема здійснення валютних операцій, а також посиленням безпеки роботи та захисту касових працівників та клієнтів небанківських установ.

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку України від 29 липня 2022 року № 166 "Про внесення Зміни до Правил з організації захисту приміщень небанківських установ в Україні" (далі – постанова № 166).

Постанова № 166 набирає чинності з 01 листопада 2022 року, що дасть небанківським установам достатньо часу для приведення власних приміщень у відповідність до оновлених вимог регулятора.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини