Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Потенційні загрози повернення високої інфляції стимулюють центробанки бути напоготові та діяти на випередження – підсумки практичного семінару НБУ

Потенційні загрози повернення високої інфляції стимулюють центробанки бути напоготові та діяти на випередження – підсумки практичного семінару НБУ

Національний банк України 15 грудня провів практичний семінар "Монетарна політика в країнах з ринками, що розвиваються: розуміння причин та наслідків нової хвилі інфляції". Другий рік поспіль захід відбувався за підтримки Експертної платформи з питань бізнес-циклу зони євро (EABCN).

Подія зібрала більше 100 учасників із різних країн світу. Серед спікерів: представники центральних банків, академічної спільноти, міжнародних фінансових установ та дослідницьких центрів з України, Італії, Великої Британії, Швейцарії, Норвегії, Сполучених Штатів Америки, Канади, Китаю й інших країн.

Обговорювалися основні рушії інфляційної динаміки в світі, зокрема у країнах з риками, що розвиваються. Особливу увагу приділено викликам для центральних банків в умовах нової хвилі інфляції та підвищеного рівня невизначеності внаслідок початку російської агресії проти України, геоекономічної фрагментації та порушення ланцюгів постачання.

"Здавалося б, нову хвилю інфляції подолано на глобальному рівні, центральні банки впоралися із завданням. Водночас інфляційні ризики, пов’язані з відновленням споживання та невизначеності на сировинних ринках, залишаються високими. За таких умов передчасний перехід до пом'якшення процентної політики генерує серйозні ризики для всієї макроекономічної системи й економіки, зокрема.

Тому сьогодні більшість центральних банків обирають обережну тактику спостереження та готовності до активних дій. Такої тактики дотримується і Національний банк України", – сказав Голова НБУ Андрій Пишний, проголошуючи вступну промову.

Наводимо ключові висновки спікерів практичного семінару НБУ.

Інфляційні сплески мають довготривалу природу, а передчасне святкування перемоги над інфляцією генерує ризики

Як зазначив Аніл Арі (Міжнародний валютний фонд), попередні хвилі інфляції в різних країнах світу найчастіше тривали роками. Також можна простежити тенденцію швидкого зниження інфляції, яка, однак, через кілька років поверталася до високих значень.

Країни, яким вдавалося уникати повернення до високої інфляції, здійснювали послідовну антиінфляційну політику. Короткострокові втрати для економіки внаслідок такої політики повністю нівелювалися в середньостроковій перспективі.

Водночас сьогодні ризики повернення до ери високої інфляції залишаються дуже високими у зв’язку з невизначеністю внаслідок російської агресії проти України, волатильності сировинних ринків, переорієнтації торгівлі та міжнародного руху капіталу. Саме тому виважена політика центральних банків, націлена на збереження контролю за інфляційними процесами, набуває особливого значення.

Висока інфляція – це ключова загроза для економіки в довгостроковій перспективі

Практичний досвід, економічні дослідження та сучасні методи аналізу створюють умови для глибокого розуміння інфляційних процесів. Центральні банки мають інструментарій, щоб якісно аналізувати причини інфляції, а також передбачати інфляційні процеси та їх наслідки в майбутньому. Один із таких методів – використання моделей машинного навчання, про які розповів Мікеле Ленса (Європейський центральний банк).

Детальний аналіз дає чітке розуміння, що в умовах високої інфляції економічні процеси в країні спотворюються та уповільнюються. Це відбувається у зв’язку з неефективним розподілом ресурсів, підвищеною невизначеністю, втратою довіри до центрального банку, а отже, і зниженням ефективності його політики макроекономічної стабілізації.

Крім того, здатність економіки абсорбувати зовнішні непередбачувані шоки значно послаблюється. Як наслідок, економічні цикли стають волатильнішими, що посилює невизначеність та загрозу для довгострокового економічного зростання, свідчить один із висновків Ефрема Кастельнуова (Падуанський університет, дослідницька мережа CESifo, Центр прикладного макроекономічного аналізу).

Політика центробанку повинна бути далекоглядною та систематичною

Реакція центральних банків світу, зокрема країн з ринками, що розвиваються, на нову хвилю інфляції була досить вчасною та рішучою. Проте, щоб уникнути повернення до високої інфляції, політика центробанку повинна бути систематичною та враховувати баланс інфляційних ризиків у майбутньому, зазначив Атанасіос Орфанідіс (Массачусетський технологічний інститут).

Інструментарій центральних банків в умовах великих шоків має бути гнучким та часто дискреційним. Водночас є і те, що не має змінюватися, – це прозорість політики та відданість своєму мандату.

Відеозапис практичного семінару та презентації спікерів розміщено на спеціальному мікросайті.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини