Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Прибуток банківського сектору перевищив 51 млрд грн – результати за 9 місяців 2021 року

Прибуток банківського сектору перевищив 51 млрд грн – результати за 9 місяців 2021 року

У січні–вересні 2021 року платоспроможні банки отримали 51,4 млрд грн чистого прибутку, що на 37% більше, ніж у аналогічному періоді минулого року (37,6 млрд грн). Загалом цей результат є найкращим за відповідні періоди понад десяти років поспіль. Рентабельність капіталу сектору зросла до 32% порівняно з 24% рік тому.  Значною мірою цьому сприяло скорочення відрахувань до резервів: за 9 місяців вони знизилися загалом на понад 60% р/р, за кредитами – вполовину та повернулися до докризового рівня.

Банки продемонстрували високу операційну ефективність, суттєво збільшили процентні та комісійні доходи порівняно з кризовим 2020 роком. Чистий процентний та комісійні доходи зростали темпами 35% і 28% відповідно у річному вимірі завдяки низькій вартості ресурсів, активізації кредитування та зростанню обсягів безготівкових операцій. Операційні доходи з запасом покривають операційні витрати й відрахування в резерви під кредитні ризики.

Станом на 01 жовтня 2021 року із 71 платоспроможних банків 64 фінустанови були прибутковими та отримали чистий прибуток 51,7 млрд грн, що перекрило збитки 7 банків на загальну суму 0,3 млрд грн.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини