Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Прибуток банківської системи у I півріччі перевищив 30 млрд грн

Прибуток банківської системи у I півріччі перевищив 30 млрд грн

У I півріччі 2019 року платоспроможні банки отримали 31 млрд грн чистого прибутку. За аналогічний період минулого року банківська система отримала чистий прибуток у розмірі 8,3 млрд грн.

Загалом доходи банків за шість місяців поточного року зросли на 31% до 121 млрд грн, витрати – на 7% до 90 млрд грн.

Суттєве зростання прибутковості банківської системи у I півріччі 2019 року стало можливим завдяки зростанню чистих процентного та комісійного доходів банків на 20%  до 39,3 млрд грн та 17% до 20,8 млрд грн відповідно.

Високу динаміку зростання процентних доходів зумовлюють такі чинники: високий спред між відсотковими ставками за активами й зобов’язаннями банків у роздрібному сегменті та значний попит на роздрібні кредити.  Зростання комісійного доходу зумовлене збільшенням обсягів безготівкових платежів, а також стрімким розвитком споживчого кредитування, що генерує значні комісії.

Водночас позитивний результат банків від переоцінки та від операцій купівлі-продажу склав 10,4 млрд грн, водночас за аналогічний період 2018 року мав від’ємне значення (-2,1 млрд грн). Крім того, обсяг відрахувань банками у резерви скоротився на 31% – з 9,4 млрд грн у I півріччі 2018 року до 6,4 млрд грн у I півріччі 2019 року.

«Другий рік поспіль банки отримують високі прибутки переважно за рахунок стрімкого розвитку споживчого кредитування, яке зростає на близько 30% у річному обчисленні. Також збільшенню прибутку сприяють висока чиста процентна маржа та зростання комісійних доходів, зумовлене підвищенням попиту на банківські послуги. Сьогодні банківський сектор працює у сприятливих умовах, адже після проведеного у 2015-2017 роках оздоровлення сектору на ринку майже не залишилось слабких фінустанов. За нашими оцінками, в середньостроковій перспективі висока операційна ефективність та прибутковість збережуться»,  – зазначила Перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова.

Водночас у I півріччі зменшилася кількість та частка збиткових банків. Так, з 76 платоспроможних на 1 липня 2019 року банків 66 банків були прибутковими та отримали чистий прибуток 31,9 млрд грн, що перекрило збитки 10 банків на 0,9 млрд грн. Нагадаємо, що за підсумком 2018 року збитковими були 14 з 77 діючих на той момент банків.

Прибуток у I півріччі був сформований здебільшого ПриватБанком (18,3 млрд грн) та групою банків з іноземним капіталом (9 млрд грн).

Нагадаємо, у 2018 році прибуток банківської системи сягнув історичного максимуму.  Його чи не вперше в історії можна назвати справжнім, а не отриманим унаслідок маніпуляцій із фінансовою звітністю та штучного заниження відрахувань до резервів. 

Детальна інформація про структуру доходів та витрат банків України за I півріччя 2019 року в опублікованих статистичних даних.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини