Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Про Основні засади грошово-кредитної політики на 2022 рік та середньострокову перспективу

Відповідно до статті 100 Конституції України і статей 8, 9 та 24 Закону України "Про Національний банк України" Радою Національного банку України розробляються Основні засади грошово-кредитної політики на 2022 рік та середньострокову перспективу.

Метою стратегічного документу, підготовка якого здійснюється Радою Національного банку України на основі пропозицій Правління Національного банку, є визначення основних принципів та особливостей проведення грошово-кредитної (монетарної) політики на наступний рік та середньострокову перспективу, а також показників діяльності Національного банку задля досягнення цілей Національного банку, визначених статтею 6 Закону "Про Національний банк України":

  • Досягнення та підтримка цінової стабільності.
  • Сприяння фінансовій стабільності.
  • Підтримання стійких темпів економічного зростання.

Другий рік поспіль основний стратегічний документ Національного банку України з питань монетарної політики розробляється в умовах продовження світової економічної кризи, обумовленої епідемією COVID-19, та карантинними заходами, запровадженими в Україні та інших країнах світу з метою протидії поширенню епідемії. Критичне переосмислення ролі монетарної політики у підтримці національних економік призвело до перегляду провідними центральними банками світу її стратегічних засад та операційного інструментарію у напрямі посилення гнучкості монетарної політики до реагування на кризові явища та підтримку економічної активності.

Заходи з фіскальної та монетарної політики, вжиті Урядом та Національним банком у 2020-2021 роках, дозволили пом’якшити економічні наслідки кризи для України, однак їх передчасне згортання в умовах продовження кризи може перешкоджати позитивній динаміці економічного відновлення. За таких обставин грошово-кредитна політика має відповідати вимогам часу та спрямовуватися на гармонійне досягнення цілей із забезпечення низької інфляції, фінансової стабільності та підтримки економічного зростання.

Рада Національного банку України запрошує учасників фінансового ринку, представників експертної та наукової спільноти до надання пропозицій до проєкту Основних засад грошово-кредитної політики на 2022 рік та середньострокову перспективу. Відповідні пропозиції можуть бути надіслані на адресу [email protected].

Після опрацювання отриманих пропозицій Основні засади грошово-кредитної політики на 2022 рік та середньострокову перспективу будуть затверджені Радою Національного банку та у відповідності до статті 9 Закону України “Про Національний банк України” подані до Верховної Ради України для інформування до 15 вересня 2020 року, а також опубліковані в офіційних виданнях та на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку України.

Документи
Your browser does not support SVGs
Проєкт Основних засад грошово-кредитної політики на 2022 рік та середньострокову перспективу
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини