Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Промова Голови НБУ Кирила Шевченка з нагоди Представлення Голови НБУ Президентом України

Промова Голови НБУ Кирила Шевченка з нагоди Представлення Голови НБУ Президентом України

Шановний пане Президенте, шановний пане Прем’єр-міністре, Ваші високоповажності, шановні пани міністри, колеги.

Перш за все – я вдячний за такі гарні слова від вас, пане Президенте. Для мене особисто – це честь бути обраним Головою Національного банку України. Хочу подякувати Вам особисто та Верховній Раді за виявлену довіру. І запевняю, що незабаром ви побачите новий рівень взаємодії.

Сьогодні парламент, уряд та Національний банк можуть і мають стати єдиним механізмом розбудови національної економіки. Ми маємо разом створити сприятливі умови, зокрема монетарні та пруденційні, для стійкого економічного зростання. Без ефективно вибудованого діалогу між нами досягнути цього неможливо. Я зроблю все, що від мене залежить, для підвищення впливу центробанку у сфері підтримання національної економіки України та підвищення якості життя українців.

Національний банк України буде залишатися послідовним і продовжуватиме виконувати свої зобов’язання перед громадянами, бізнесом та державними органами і, партнерами.

  • Хочу вас запевнити ще раз, що Національний банк залишиться незалежною інституцією. Рішення й надалі будуть ухвалюватися професійно та економічно обґрунтовано. Обіцяю, колеги, що ми залишимося технократами. Цей здобуток попередніх реформ має бути збережений.
  • Національний банк продовжить політику ефективної співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та іноземними інвесторами. Я вірю, що за п’ять років Україна цілком реально може стати регіональним фінансовим хабом, куди будуть прагнути вкладати довгострокові кошти інвестори з усього світу.
  • НБУ й надалі підтримуватиме виконання основних напрямів Стратегії державних банків. Сьогодні реформа корпоративного управління держбанків – одна з найуспішніших в Україні. Саме завдяки цій реформі державні банки стали найефективнішими установами фінсектору. Подальша ж реалізація Стратегії сприятиме посиленню конкуренції, яка на тлі монетарної політики НБУ сприятиме здешевленню кредитів для бізнесу й населення.

Головне для НБУ – забезпечувати макроекономічну стабільність та стійкість фінансового сектору (як банків, так вже і небанківських фінустанов)

За час карантину банківська система підтвердила свою міцність. І значну роль у цьому відіграла  ефективна регуляторна політика Національного банку. Однак коронакриза ще не минула повністю.

Сьогодні наші з вами зусилля мають зосередитися на підтриманні української економіки. На досягнення цієї мети мають працювати інструменти і монетарної, і пруденційної політики Національного банку.

Ми, як Національний банк, маємо разом створити необхідні умови для розвитку кредитування реального сектору економіки. Сьогодні одним із основних драйверів росту кредитного портфеля є споживче кредитування, яке для банків достатньо легкий інструмент, але не створює позитивного ефекту для економіки й населення.

Тож, яким я бачу способи сприяння розвитку кредитування?

  • НБУ має допомогти збалансувати портфелі банків. З одного боку, необхідно посилити роботу зі зниження частки проблемних кредитів у банківській системі та покращення якості кредитних портфелів банків. З іншого боку – обмежити використання довгострокових цінних паперів, які банки купують, використовуючи вільну ліквідність, замість кредитування підприємств.
  • Водночас НБУ має продовжувати політику зниження облікової ставки, яка зрештою призведе до здешевлення кредитів для кінцевого споживача, для кінцевого бенефіціара – позичальників банків.
  • Ми можемо зробити дуже багато для того, щоб у цей непростий період коронакризи знизити тиск на банки. Наприклад, необхідно переглянути питання ефективності кредитних канікул. Адже в умовах збільшення неплатежів за кредитами в банків зв’язані руки в частині більш активної видачі доступних кредитів.

Ці кроки дозволять підприємства реального сектору економіки отримати підтримку – кредитну підтримку.

Колеги, я впевнений, що нам до снаги ці завдання. Для мене, коли йдеться про ефективність команди, визначальними є такі загальновідомі й перевірені історією принципи – професійність, знання та вміння. Як банкір з 25-річним досвідом, я вам скажу – у світі фінансів немає нічого важливішого та дорожчого за репутацію. Це і є мій дороговказ на наступні сім років.

Дякую

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини