Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Просто про економіку (на основі матеріалів Інфляційного звіту за квітень 2023 року)

Просто про економіку (на основі матеріалів Інфляційного звіту за квітень 2023 року)

Щокварталу Національний банк робить економічний прогноз і публікує його в Інфляційному звіті. Звіт містить багато корисної інформації про економіку, але призначений він здебільшого для фахівців.

Ця сторінка створена для того, щоб кожен охочий міг легко дізнатися про головні економічні події в Україні, описані в Інфляційному звіті, та бачення НБУ стосовно майбутнього розвитку економіки України. 

Оновлений прогноз НБУ ґрунтується на припущенніПрипущення не є прогнозом НБУ. Водночас на їхній основі побудований макроекономічний прогноз, що завдяки ЗСУ безпекова ситуація в Україні поліпшуватиметься. Зокрема, очікується суттєве зниження безпекових ризиків та повноцінне відновлення роботи великих чорноморських портів із початку 2024 року. Також передбачається подальше надходження значних обсягів міжнародної фінансової допомоги.

Як почувається економіка?

Україна успішно пройшла найважчу в історії зиму. Енергетичний терор росії не досягнув своєї мети і не зупинив українську економіку. Завдяки результативним діям ЗСУ та оперативним ремонтам енергетичний сектор встояв. Це дало змогу працювати й підприємствам інших секторів. Помітно поліпшилася ситуація в металургії, хімічній промисловості, тваринництві тощо.

Ураховуючи кращу ситуацію в енергетиці, НБУ підвищив прогноз економічного зростання України. Реальний ВВПВаловий внутрішній продукт України – це загальна вартість товарів та послуг, виготовлених в Україні для кінцевого споживання. у 2023 році зросте на 2%. Проте війна заважає бізнесу нарощувати виробництво. Однією з основних проблем бізнесу залишається логістика, в тому числі обмежений доступ до перевезень товарів Чорним морем. Стримує економічне зростання й вимушена міграція за кордон.

НБУ очікує, що в наступні роки економіка України зростатиме на 4-6%. Цьому насамперед сприятиме очікуване зниження безпекових ризиків. Це уможливить повноцінне відкриття чорноморських портів та запуск виробництва на деокупованих територіях, а також прискорить повернення вимушених мігрантів.

Економіка може зрости навіть швидше за умови реалізації плану відновлення УкраїниПлан відновлення України спрямований на прискорення стійкого економічного зростання. Він базується на п'яти основних принципах: негайний початок і поступовий розвиток; нарощування справедливого добробуту; інтеграція в ЄС; відбудова в національному та регіональному масштабах; стимулювання приватних інвестицій. У межах плану визначено перелік Національних програм для досягнення ключових результатів.. Цей план вже обговорюється з провідними країнами світу.  

Що з цінами?

Зниження інфляціїІнфляція – темпи зростання загального рівня цін на споживчі товари та послуги в країні, який вимірюється зміною Індексу споживчих цін. триває від початку року. У квітні темпи зростання споживчих цін сповільнилися до 17,9% у річному вимірі. Цей процес відбувається швидше, ніж очікував НБУ.

Однією з причин такої динаміки є успішне подолання енергетичної кризи. Завдяки стабілізації ситуації в енергетиці сповільнилося подорожчання пального. Крім того, разом зі зниженням дефіциту електроенергії зменшилися витрати бізнесу на виробництво.

Сповільнилося упродовж останніх місяців і зростання цін на продовольчі товари. Цьому, в тому числі, сприяла достатня пропозиція продовольства та палива.

Інфляцію також гальмували заходи НБУ, завдяки яким гривня на готівковому валютному ринку зміцнилася. Це стримало зростання цін і позитивно позначилося на очікуваннях бізнесу та населення. 

НБУ прогнозує, що інфляція за підсумками цього року буде нижчою за 15%, наступного року – нижчою за 10%, а у 2025 році становитиме 6%. Цьому посприяють очікуване зниження безпекових ризиків і здешевлення енергоносіївЕнергоносії – це нафта і нафтопродукти, природний газ, електроенергія тощо. у світі. Важливим чинником буде також послідовна політика НБУ, спрямована на забезпечення низької та стабільної інфляції.

Що буде з робочими місцями та зарплатами?

Ситуація на ринку праці залишається непростою. З одного боку, економіка пожвавилася і навесні підприємства почали активніше шукати працівників. Однак опитування свідчать, що більшість підприємств поки не готові до розширення штатів. Також бізнес не поспішає підвищувати зарплати, хоча й налаштований на утримання кваліфікованих працівників.

Війна ускладнює відновлення ринку праці. Помітно, що в прифронтових областях роботу знайти важче, ніж в центрі чи на заході країни. Крім того, посилюються кваліфікаційні диспропорції: шукачі роботи часто мають іншу спеціалізацію, ніж потребує бізнес.

Попри складнощі, очікується подальше відновлення ринку праці. Цьому сприятимуть пожвавлення економіки та поступове зниження безпекових ризиків завдяки ЗСУ. НБУ прогнозує поступове скорочення рівня безробіттяРівень безробіття – це співвідношення кількості безробітних до кількості робочої сили. Робоча сила – це населення у віці 15 і більше років, яке забезпечує пропозицію праці в економіці, тобто працює (є зайнятим) або шукає роботу (є безробітним). Громадяни, які не працюють та не шукають роботу з різноманітних причин до робочої сили не входять. починаючи вже з цього року. Також у 2023‒2025 роках очікується зростання зарплат у реальному вимірі, тобто навіть з вирахуванням інфляції.

Як змінюються ставки за кредитами та депозитами?

Для захисту гривневих заощаджень від інфляції НБУ підтримує курсову стабільність,  зберігає високу облікову ставкуОблікова ставка – це інструмент, за допомогою якого НБУ впливає на інфляцію. За ставками, близькими до облікової, НБУ здійснює операції з банками. Тому, коли НБУ змінює облікову ставку, банки поступово коригують ставки за своїми депозитами та кредитами. Для того, щоб стримати майбутню інфляцію, облікова ставка підвищується. Це стимулює громадян більше заощаджувати в національній валюті. та додатковими заходами спонукає банки активніше боротися за вкладників. У результаті процентні ставки за гривневими депозитами продовжують зростати. Сьогодні більшість банків пропонують за вкладами в національній валюті 15-20% річних. Така дохідність дає змогу захистити заощадження від інфляційного знецінення.

НБУ надалі працюватиме над збереженням привабливості гривневих заощаджень. Для цього облікова ставка ще тривалий час залишатиметься високою. Також НБУ триматиме під контролем ситуацію на валютному ринку. Завдяки міжнародній допомозі НБУ має значний обсяг резервівМіжнародні резерви – високоліквідні активи НБУ в іноземній валюті та золоті, що використовуються для проведення валютних інтервенцій та забезпечення платежів органів державної влади. Резерви зберігаються в першокласних іноземних банках та надійних фінансових інструментах., а отже й спроможність забезпечувати курсову стійкість.

Звісно, ставки за кредитами для бізнесу і населення теж залишаються високими. Це пояснюється насамперед значною інфляцією та ризиками воєнного часу. Очікується, що в наступні роки кредитні ставки зменшуватимуться на тлі зниження безпекових ризиків і подальшого сповільнення інфляції.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини