Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Просто про економіку (за матеріалами Інфляційного звіту за січень 2021 року)

Просто про економіку (за матеріалами Інфляційного звіту за січень 2021 року)

Кожного кварталу Національний банк робить економічний прогноз і публікує його у документі під назвою Інфляційний звіт. Це великий звіт, який містить багато корисної інформації, але зрозумілий здебільшого для аналітиків та економістів. Сторінка створена для того, щоб кожний громадянин міг швидко зрозуміти, що відбувається в економіці, і що про це написав Національний банк в Інфляційному звіті за січень 2021 року. 

Показники

 

Як почувається економіка?

Унаслідок коронакризи українська економіка, за оцінками НБУ, скоротилася на 4,4% у 2020 році. Падіння виявилося значно меншим, ніж очікувалося на початку пандемії. Порівняння з іншими країнами також свідчить, що Україна доволі непогано пройшла цю світову кризу.  

Зростання

Що допомогло швидше впоратися з наслідками пандемії?

По-перше, достатньо міцний стан економіки завдяки реформам попередніх років. Зокрема, через очищення банківської системи, перехід до режиму гнучкого курсоутворення на валютному ринку та дієву політику Національного банку з приборкання інфляції. Це дало змогу уникнути чергової банківської та валютної кризи, а також сплеску зростання цін.

По-друге, стійкість українського експорту. Основні товари, які Україна продає за кордон, залишалися затребуваними. Продовольство добре продавалося навіть під час пандемії. До того ж світові ціни на продовольчі товари залишалися доволі високими. Тож аграрний сектор, який займає значну частку в українській економіці, пройшов кризу досить впевнено. Водночас масштабні інфраструктурні проєкти в інших країнах, насамперед у Китаї, забезпечували доходи українським металургам. Традиційно добре продавалися й послуги українського IT-сектору. Натомість імпорт істотно скоротився внаслідок здешевлення енергоресурсів, падіння попиту на товари не першої необхідності, а також згортання міжнародного туризму.

По-третє, антикризові заходи уряду, зокрема програми підтримки бізнесу та населення. Йдеться, зокрема, про додаткові виплати лікарям на передовій боротьби з коронавірусом, громадянам, які втратили роботу через пандемію, та постраждалим підприємствам. Інфраструктурні проєкти в сфері дорожнього будівництва також мали позитивний вплив на економічне відновлення.

По-четверте, стимулююча політика Національного банку. У відповідь на кризу НБУ створив умови, щоб позики для бізнесу та населення стали доступнішими. З цією метою НБУ суттєво пом’якшив монетарну політику, а саме знизив облікову ставку до рекордного рівня в 6%. До того ж банки отримали можливість позичати в НБУ кошти під таку ставку ще й на довгі строки. Також були послаблені деякі вимоги до банків, щоб вони більше зосередилися на підтримці економіки під час кризи. У результаті банки стали активніше кредитувати і пропонувати позичальникам ліпші умови.

Нарешті важливою була підтримка України міжнародними партнерами – МВФ, Світовим банком, ЄС. Кошти, отримані від них в межах різних програм, були спрямовані на подолання наслідків пандемії та пожвавлення економічної активності.

У результаті економіка почала досить швидко відновлюватися – вже з ІІІ кварталу 2020 року, а в цьому році вона майже надолужить втрати від пандемії. Національний банк прогнозує, що у 2021-2023 роках ВВП країни зростатиме приблизно на 4% щороку.

 

Що відбувається з цінами?

У 2020 році споживчі ціни зросли на 5%. Саме на таку помірну інфляцію орієнтується Національний банк. Інфляція має постійно перебувати якомога ближче до 5%. Тоді довіра до гривні продовжить зміцнюватись, зростатиме кредитування, а бізнес і громадяни зможуть якісніше планувати майбутнє. Все це є дуже важливим для економіки.

Інфляція була різною для окремих груп товарів і послуг. Найбільше зросли адміністративно-регульовані ціни. Зокрема, збільшилися тарифи на природний газ, подорожчала тютюнова продукція через підвищення акцизів. Зростання цін на продукти харчування загалом було помірним. Утім, окремі продукти наприкінці року подорожчали помітніше через гірші врожаї. Натомість вартість непродовольчих товарів (побутової техніки, одягу, взуття тощо) загалом змінилася несуттєво, а паливо навіть подешевшало.

У першому півріччі 2021 року інфляція прискориться. Зокрема, через гірші минулорічні врожаї та подорожчання енергоресурсів. До того ж реальні доходи населення, у тому числі зарплати, продовжать швидко зростати. Відтак споживчий попит залишатиметься високим, збільшаться виробничі витрати бізнесу. Це теж позначиться на цінах. Утім, вплив цих чинників на ціни поступово слабшатиме у другій половині року. Тож інфляція почне сповільнюватися.

Національний банк також докладатиме зусиль, щоб не допустити надто швидкого зростання цін. Зокрема, для цього він може дещо підвищити облікову ставку. У результаті інфляція за підсумками 2021 року становитиме 7%, але пригальмує до 5% вже у 2022 році. Звісно, сповільнити інфляцію можна й швидше. Наприклад, піднявши облікову ставку суттєвіше. Утім, тоді економіка буде довше відновлюватись від кризи. Тож НБУ намагатиметься у 2021 році як не відпустити інфляцію далеко від своєї цілі, так і не нашкодити економіці, бо вона все ще потребує значної підтримки після кризи.

Інфляція

 

Як змінюються ставки за кредитами та депозитами? 

Упродовж 2020 року ставки за кредитами та депозитами стрімко зменшувалися. Національний банк знизив облікову ставку до рекордного рівня в 6%, тож позичкові гроші стали дешевшими для банків, а значить і для позичальників. Звісно, все це було б неможливим без низької інфляції.

Зменшення відсоткових ставок підтримало українській бізнес під час кризи. Підприємства отримали змогу позичати кошти в банках значно дешевше, ніж раніше. Так наприкінці 2020 року кредити на короткі терміни видавалися під близько 8%, а на довші – під 13%. Роком раніше вони були істотно дорожчими –15–20%. Подешевшали також і кредити для населення, у тому числі й іпотека.

Національний банк буде й надалі намагатись утримувати інфляцію якомога ближче до 5%, щоб підприємства та громадяни мали доступ до дешевших кредитів. Однак, для цього також важливо провести реформи з підвищення рівня захисту кредиторів та в судовій сфері.

 

Ставки

 

Що буде з робочими місцями та зарплатами?

Пандемія боляче вдарила по бізнесу. Найважчий для економіки II квартал 2020 року приніс багатьом підприємствам збитки та неясні перспективи майбутнього, відтак багато громадян втратили роботу або ж частину заробітку. На піку кризи рівень безробіття в Україні сягнув 10%.

У II півріччі після пом'якшення карантину бізнес помітно пожвавився. Майже повноцінно відновили роботу більшість підприємств сектору послуг, у тому числі ресторани, готелі, перукарні та салони краси, заклади відпочинку й культури тощо. У результаті безробіття почало скорочуватися. Проте це відбувається повільно. Все ж таки бізнес побоюється негативного розвитку пандемії і не поспішає наймати нових працівників.

Незважаючи на це, реальні доходи громадян після нетривалої паузи у II кварталі досить стрімко зростали. Підвищувалися зарплати, розширювалися програми соціальної допомоги. Трудові мігранти теж зберегли за собою робочі місця за кордоном, а обсяг їх переказів в Україну у 2020 році навіть дещо збільшився.

Національний банк очікує, що в 2021 році реальні доходи громадян продовжать зростати. Реальні зарплати в середньому збільшаться приблизно на 8%. Безробіття скорочуватиметься, проте досить повільно. Підприємства будуть все ще обережно підходити до найму нових працівників, допоки пандемія загрожуватиме їх бізнесу.

Безробіття

 

 

 

 

 

Документи
Your browser does not support SVGs
Інфляційний звіт, січень 2021 року
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини