Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
П’яти небанківським установам анульовано ліцензії, чотири – виключено з реєстрів

П’яти небанківським установам анульовано ліцензії, чотири – виключено з реєстрів

Національний банк України анулював ліцензії п’яти небанківським установам, три – виключив з Державного реєстру фінансових установ та одну – з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

Щодо анулювання ліцензій

На підставі власних заяв анульовано всі наявні ліцензії таким установам:

  • ТОВ “БОГДАН-ЛІЗИНГ” (ЄДРПОУ 32960732);
  • ТОВ “КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ” (ЄДРПОУ 39584637);
  • ТОВ “ФК “СОЛЛО” (ЄДРПОУ 43324067);
  • ЧМКС “НАРОДНА ВОЛЯ” (ЄДРПОУ 25786199).

На підставі власної заяви в ТОВ “ОБМІНОЧКА” (ЄДРПОУ 42035486) анульовано окремі ліцензії: на надання послуг з фінансового лізингу, з факторингу, на надання гарантій та коштів у позику, в тому числі на умовах фінансового кредиту.

Щодо виключення з реєстрів

ТОВ “БОГДАН-ЛІЗИНГ” на підставі поданих документів виключено з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

ТОВ “ФК “СОЛЛО” та ТОВ “КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ” виключено з Державного реєстру фінансових установ на підставі абзацу третього пункту 10 постанови Правління Національного банку України від 29 грудня 2023 року № 199 “Про затвердження Положення про авторизацію надавачів фінансових послуг та умови здійснення ними діяльності з надання фінансових послуг”.

ЧМКС “НАРОДНА ВОЛЯ” виключено з Державного реєстру фінансових установ
на підставі її власної заяви, керуючись особливим порядком під час дії воєнного стану.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 19 січня 2024 року.

Довідково

ЧЕРНІГІВСЬКА МІСЬКА КРЕДИТНА СПІЛКА “НАРОДНА ВОЛЯ” мала дві ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг, а саме: на надання коштів у позику, в тому числі на умовах фінансового кредиту, та на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо подальшого їх повернення.

Обсяг активів ЧМКС “НАРОДНА ВОЛЯ” станом на 01 жовтня 2023 року становив 377,34 тис. грн (0,03 % від загального обсягу ринку кредитних спілок), зобов’язання – 26,96 тис. грн, це зобов’язання, на які не нараховуються проценти (0,004 % від загального обсягу ринку кредитних спілок).

Кредитні спілки, які не мають зобов’язань за договорами про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, під час дії воєнного стану мають право звернутися до Національного банку із заявою про відкликання (анулювання) ліцензій та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ.

Особливий порядок відкликання (анулювання) усіх ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ передбачений у пунктах 182-188 постанови Правління Національного банку України “Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації” від 06 березня 2022 року № 39 (зі змінами).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини