Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Рада Національного банку розглянула питання системи внутрішнього контролю НБУ, низку організаційних та кадрових питань
Рада Національного банку розглянула питання системи внутрішнього контролю НБУ, низку організаційних та кадрових питань (2)

Рада Національного банку розглянула питання системи внутрішнього контролю НБУ, низку організаційних та кадрових питань

02 жовтня 2020 року відбулося засідання Ради Національного банку України (далі – Ради), на якому було розглянуто низку організаційних, фінансових та кадрових питань. Зокрема, Рада розглянула: результати діяльності та проведення внутрішнього аудиту у структурних підрозділах Національного банку за перше півріччя 2020 року; питання організації системи внутрішнього контролю та управління операційними ризиками у форматі віддаленої роботи; проект Державного бюджету 2021 на рік.

На початку засідання Голова Ради Національного банку Богдан Данилишин та Голова Національного банку Кирило Шевченко, за дорученням Верховної Ради України, вручили Ричаківській Вірі Іванівні Почесну грамоту Верховної Ради України за заслуги перед Українським народом та вагомий внесок у розвиток банківської системи нашої держави.

На підставі та в межах повноважень, визначених у пункті 19 частини першої статті 9 та статті 69 Закону України “Про Національний банк України” Рада взяла до відома Звіт про результати діяльності та проведення внутрішнього аудиту у структурних підрозділах Національного банку за І півріччя 2020 року (далі – Звіт) та інформацію Голови Аудиторського комітету Ради.

Рада констатувала, що критичних порушень, які могли б негативно вплинути на виконання основних функцій НБУ, не виявлено. Також відсутні суттєві недоліки, що ставлять під сумнів достовірність та цілісність фінансової звітності.

Аудиторськими перевірками, здійсненими в рамках співпраці з МВФ, підтверджено правильність розрахунку монетарних показників НБУ «монетарна база», «чисті міжнародні резерви», «чисті внутрішні активи» станом на 01.01.2020, 01.04.2020 та на 01.07.2020.

Упродовж звітного періоду 2020 року  оцінку ефективності внутрішнього контролю - «Задовільна» та «Достатня» надано 53 із 57 перевірених об’єктів аудиту (тобто, 93%).

За результатами внутрішнього аудиту оцінку внутрішнього контролю «Недостатня» надано 4 (або 7%) об’єктам аудиту. Аудитом надавалися рекомендації, спрямовані на удосконалення цих контролів, зокрема за такими процесами: організація, проведення, супроводження та документування інспекційних перевірок банків; запобігання корупції; утримання набутого майна; продаж набутого майна НБУ.

Результати аудиту також засвідчили необхідність вжиття подальших заходів щодо своєчасної мінімізації ризиків інформаційної безпеки під час віддаленої роботи в НБУ.

Рада рекомендувала Правлінню Національного банку:

  • посилити виконавську дисципліну та відповідальність працівників Нацбанку за дотриманням законодавства України та розпорядчих актів НБУ з метою забезпечення ефективної системи внутрішнього контролю та управління ризиками;
  • забезпечити належну роботу функції комплаєнс;
  • забезпечити функціональне підпорядкування працівників структурних підрозділів, відповідальних за внутрішній контроль операційного ризику (ризик-координаторів) та комплаєнс-контроль, керівникам підрозділів з управління ризиками та комплаєнс відповідно;
  • посилити контроль під час прийняття рішень щодо застосування заходів впливу на банківські установи, зокрема у сфері фінансового моніторингу.

Рада також розглянула ряд організаційних та кадрових питань, зокрема, за порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ, порушення вимог КЗпП України, Рада вирішила:

Оголосити догану Рожковій Катерині Вікторівні, першому заступнику Голови Національного банку України та Сологубу Дмитру Романовичу, заступнику Голови Національного банку України.

Висловити недовіру першому заступнику Голови Національного банку України Рожковій Катерині Вікторівні та заступнику Голови Національного банку України Сологубу Дмитру Романовичу.

 Під час засідання Рада підтвердила повноваження члени Ради Горбаля Василя Михайловича.

У засіданні Ради брали участь члени Ради, Правління Національного банку України та запрошені особи.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини