Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Рада з фінансової стабільності погодила концепцію створення в Україні системи страхування воєнних ризиків

Рада з фінансової стабільності погодила концепцію створення в Україні системи страхування воєнних ризиків

Рада з фінансової стабільності (далі – РФС) на засіданні 5 лютого 2024 року погодила концептуальну записку для створення в Україні повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків. Це передбачено Меморандумом про економічну та фінансову політику між Україною та Міжнародним валютним фондом. 

Ця концепція розроблена за участю фахівців Світового банку, Національного банку, Міністерства фінансів та Міністерства економіки. Визначена концепцією модель страхування воєнних ризиків передбачає запровадження обов’язкового та добровільного страхування, обговорюватиметься та впроваджуватиметься поєтапно. Наступними кроком буде презентація та обговорення зазначеної концепції з представниками бізнесу.

Пропонована модель працюватиме за участю локальних страховиків, міжнародних перестраховиків та держави в особі спеціально створеного Державного агентства (або іншої установи, визначеної з міжнародними донорами за результатами майбутніх обговорень), і потребує розробки окремого законопроекту. Подальше опрацювання моделі та підготовка змін до законодавства триватиме в межах робочої групи за участю фахівців НБУ, Міністерства фінансів і Міністерства економіки.

Під час засідання РФС розглянула і взяла до відома оновлений макроекономічний прогноз НБУ та огляд системних ризиків для фінансового сектору. Економіка України відновлювалася впродовж 2023 року, і попри війну зростання триватиме й надалі, а рівень ризиків у фінансовому секторі контрольований.

Основним припущенням прогнозу є відчутне зниження високих безпекових ризиків із 2025 року. Довше збереження таких ризиків негативно впливатиме на ділові та споживчі настрої, водночас значний стимул економіці може надати реалізація масштабних проєктів відбудови України та отримання заморожених російських активів. Нині ключовим системним ризиком є неритмічність надходження міжнародної допомоги.

РФС також розглянула і взяла до відома результати оцінки стійкості банків, проведеної НБУ. Більшість банків в Україні, за результатами оцінки, мають достатній капітал, а банківська система в цілому – високий запас міцності. Банки, для яких установлено підвищені необхідні рівні нормативів достатності капіталу, мають поетапно до квітня 2026 року виконати погоджені з НБУ програми реструктуризації або капіталізації.

Довідково

Участь у засіданні взяли члени Ради з фінансової стабільності: Голова Національного банку України Андрій Пишний, Міністр фінансів України Сергій Марченко, Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут, голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Руслан Магомедов, перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова, заступник Голови НБУ Дмитро Олійник, заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма, інші керівники установ-членів РФС.

Рада з фінансової стабільності створена в березні 2015 року Указом Президента України і є форумом для фахового обговорення системних ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави.

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини