Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Результати ліцензування та реєстрації фінансових установ Національним банком у липні

Результати ліцензування та реєстрації фінансових установ Національним банком у липні

З 1 липня Національний банк здійснює державне регулювання як банків, так і учасників ринків небанківських фінансових послуг. Відтак у липні регулятор отримав 473 запити на реєстраційні та ліцензійні процедури від небанківських фінансових установ, які надійшли безпосередньо до Національного банку, та 460 запитів, які були прийняті від Нацкомфінпослуг.

Найбільша кількість запитів, а саме 751, очікувано стосувалася фінансових компаній, ломбардів та лізингодавців, які не є фінансовими компаніями, адже цей сегмент ринків небанківських фінансових установ є найбільшим за кількістю компаній. Водночас кількість запитів від страховиків склала 154, від кредитних спілок – 28.

Ухвалені рішення з питань ліцензування та реєстрації

Станом на 31 липня  Національним банком було ухвалене рішення щодо:

  • погодження набуття істотної участі в банках [2] та небанківських фінансових установах [1];
  • видачі ліцензій [1];
  • включення до Державного реєстру фінансових установ (ДРФУ) та інших реєстрів [1];
  • анулювання ліцензій [20] (за ініціативою заявника) та [0] (примусово);
  • виключення з ДРФУ та інших реєстрів [9] (за ініціативою заявника) та [0] (примусово);
  • реєстрації правил добровільного страхування в новій редакції або змін до них [9].

Варто зазначити, що усі рішення щодо небанківських фінансових установ були ухвалені за ініціативою самих заявників, а не в межах застосування заходів впливу.

Фінансовий ринок у цифрах

Станом на 31 липня 2020 року в Україні діє 75 банків та 2089 учасників ринків небанківських фінансових послуг, із них 196 ризикових (non-life) та 19 лайфових (страхування життя) страховиків, 304 ломбарди, 327 кредитних спілок, 146 лізингових компаній, які не є фінансовими установами, 1034 фінансових компаній (які мають ліцензії на кредитування, лізинг, факторинг, надання гарантій, переказ коштів та обмін валют), 63 страхових брокерів.

Платіжний ринок складає 35 платіжних систем, створених резидентами та 13 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами.

Актуалізація реєстрів небанківських фінансових установ

У процесі аналізу реєстрів, прийнятих від Нацкомфінпослуг, Національний банк виявив окремі випадки некоректних чи неактуальних даних, зазначених у реєстрах. Із метою створення коректних та актуальних реєстрів, на які зможуть покладатися в роботі як регулятор, так і самі учасники ринків фінансових послуг, а також їхні споживачі, кредитори та інвестори, Національний банк звертається до учасників ринків небанківських фінансових послуг із проханням перевірити правильність інформації про себе в реєстрах, переліках та базах даних Національного банку.

Якщо за результатами такої перевірки установа виявить некоректність певних даних, потрібно звернутися до Національного банку для виправлення інформації. Якщо інформація в реєстрах є актуальною, звертатися до НБУ не потрібно.

Детальний перелік ухвалених рішень із питань ліцензування та реєстрації учасників ринку фінансових послуг, інформація про порядок актуалізації інформації в реєстрах, пошук учасників фінансового ринку, а також висвітлення планів щодо оновлення нормативно-правових актів Національного банку наведено в спеціальному місячнику «Новини ліцензування та реєстрації фінансових установ».

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини