Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Роль фінансової грамотності в закріпленні інфляційних очікувань: приклад України, Андрій Цапін та Олександр Фарина (ENG)

Автори: Андрій Цапін, Олександр Фарина

Анотація: Це дослідження вивчає вплив фінансової грамотності на очікування домогосподарств щодо майбутніх цін та прив’язку інфляційних очікувань до цілі центрального банку. Ми використовуємо дані опитування проєкту USAID “Трансформація фінансового сектору”. Виявлено, що вища фінансова грамотність знижує середню невизначеність щодо однорічної інфляції, але збільшує трирічні інфляційні очікування. Результати квантильної регресії підтверджують асиметричний вплив фінансової грамотності та її компонентів на інфляцію. Зворотний вплив фінансової грамотності на очікувану інфляцію спостерігається для верхньої частини розподілу (незакріплені очікування), тоді як позитивні ефекти спостерігаються в нижній частині розподілу (закріплені очікування). Отримані результати також показують, що фінансова грамотність значно покращує сприйняття інфляції та точність прогнозів щодо інфляції. Висновки цього дослідження є корисними та мають серйозні наслідки для монетарної політики центрального банку.

Цитуйте як: Tsapin, A., Faryna, O. (2024). The role of financial literacy in anchoring inflation expectations: The case of Ukraine. NBU Working Papers, 2/2024. Kyiv: National Bank of Ukraine.

Документи
Your browser does not support SVGs
Роль фінансової грамотності в закріпленні інфляційних очікувань: приклад України, Андрій Цапін та Олександр Фарина (ENG)
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини