Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Розширено перелік прийнятної застави за кредитами для екстреної підтримки ліквідності

Національний банк розширив критерії прийнятності забезпечення за кредитами для екстреної підтримки ліквідності (Emergency liquidity assistance, ELA). Зокрема, реалізовані такі зміни:

  • відтепер заставою за ELA можуть виступати майнові права за кредитними договорами з юридичними особами не тільки в гривні, але й в іноземній валюті – доларах США та євро – з пониженими коригуючими коефіцієнтами;
  • до переліку прийнятної застави також включені майнові права за кредитними договорами з юридичними особами п’ятого класу (раніше – не нижче четвертого).

Водночас Національний банк уточнив підстави для відмови банку в укладанні генерального договору щодо ELA та в наданні такого кредиту. Зокрема, це стосуватиметься випадків, коли можливого обсягу ELA з урахуванням запропонованого банком забезпечення, буде недостатньо для покриття прогнозного тимчасового дефіциту ліквідності банку.

Зміни спрямовані на попередження негативного впливу коронакризи на фінансову стабільність. На сьогодні банківська система має достатню ліквідність, а економіка поступово відновлюється, але у випадку другої хвилі пандемії у світі і поглиблення економічної кризи банки матимуть додатковий інструмент для підтримки належного рівня ліквідності.

Зазначимо, шо Національний банк запровадив ELA у грудні 2016 року. Кредити, отримані за інструментом ELA, призначені виключно для покриття тимчасового дефіциту ліквідності банку в разі настання надзвичайних ситуацій, коли банки вичерпали інші джерела підтримки ліквідності, зокрема за рахунок коштів акціонерів та стандартних інструментів рефінансування НБУ під заставу державних та інших прийнятних цінних паперів, а також іноземної валюти.

Зміни затверджені Постановою Правління Національного банку № 130 від 04 вересня 2020 року "Про затвердження Змін до Положення про екстрену підтримку Національним банком України ліквідності банків". Вони набувають чинності 08 вересня 2020 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини